BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

KBC: El kell adni a Magyar Telekomot, politikai kockázatoktól félhetünk

Átlagosan 9,2 százalékos osztalékhozammal továbbra is vonzó pénztermelő papíroknak számítanak a telekommunikációs részvények a régióban. A távközlési cégek eredményességét azonban nyomás alá helyezheti a közeljövőben az új piaci szereplők megjelenése a KBC Securities szerint. Az értékpapírcég elemzői továbbra is eladásra javasolják a Magyar Telekomot, a szektort ugyanakkor kedvezőbben ítélik meg, semlegesen a korábbi negatívval szemben.

Nem is olyan rég még komolytalan pletykának tűnt a távközlési piacon az új szolgáltatók megjelenése, amely mára valóság lett. A mobilpiacra belépő új szereplők révén a verseny fokozódik, egyúttal azonban nyomás alá kerül a piacon jelentős pozíciókkal rendelkező cégek eredményessége. Magyarországon a negyedik mobilszolgáltató, míg a cseh piacon a virtuális mobilszolgáltatók megjelenése rendezheti át a piaci részesedéseket – írja a KBC.

A lengyel TPSA számára a tervezett frekvencia-aukció okozhat gondokat, a nagyon gyors és stabil mobilinternetet biztosító 4G technológia terén. A legrosszabb forgatókönyv szerint a lengyel vállalat akár sávszélesség nélkül is maradhat versenytársaival szemben, vélekednek az elemzők.

A régiós telekommunikációs szektor árbevétele tovább morzsolódhat 2012-ben, rontva a vállalatok üzleti eredményességét. A vezetékes szolgáltatások árbevétele az elemzői várakozás szerint lassuló ütemben ugyan, de tovább csökken a mobilszolgáltatásra váltó fogyasztók miatt. Ezt az eróziót az adatforgalmazási és a szélessávú szegmensek fejlődése részben kompenzálhatja, de a tendenciát nem fordíthatja meg.

„A szolgáltatók a bevételek csökkenésével szembesülve költség-racionalizálásba kezdtek, ami várhatóan folytatódik idén is, s várakozásaink szerint sikerrel ellensúlyozhatja az évről évre apadó bevételeket” – mondta Pálffy Gergely, a KBC Securities részvényelemzője. A költségcsökkentő lépések következtében az üzleti eredményességet tükröző EBIDTA mutató stagnálhat a Magyar Telekom és a cseh Telefonica CR esetében, míg a TPSA esetében éves alapon 5 százalékot csökkenhet, áll a KBC elemzésében. 

Bevételi oldalon ugyan nagy a nyomás a társaságokon, részvényeik azonban továbbra is vonzó osztalékpapíroknak számítanak, régiós viszonylatban átlagosan 9,2 százalékos várható osztalékhozammal. A Magyar Telekom és a lengyel TPSA osztaléka éves alapon stagnálhat, míg a cseh Telefonica CR esetében csökkenéssel számol a KBC Securities. A régiós cégek azonban még így is magasabb hozamot kínálnak, mint nyugat-európai versenytársaik. Az osztalékfizetés mellett a TPSA és a Telefonica esetében részvény-visszavásárlási programokra is számít Pálffy Gergely. A lengyel Netia részvényesei viszont az elkövetkező két évben nem számíthatnak osztalékfizetésre Pálffy szerint, mert a cégnek optimalizálnia kell tevékenységét legutóbbi akvizíciói (a Dialog és a Crowley felvásárlása) után, illetve fel kell készülnie a nem titkolt esetleges újabb felvásárlásokra (Exatel és TK Telekom). 

A szektor papírjai közül csak a piaci expanziót végző Netia részvényeire fogalmazott meg vételi ajánlást a KBC Securities, mivel a papírt továbbra is alulértékeltnek tartja a régiós versenytársakéival szemben. Ezt a Netia EBIDTA mutatójának 2013-ig éves átlagban várható 28 százalékos növekedési üteme erősíti meg. A Telefonica és a TPSA részvényei ugyan elvárható értékük közelében mozognak, nyugat-európai versenytársaikhoz képest azonban az EV/EBIDTA mutató alapján már túlértékeltnek számítanak. 

A Magyar Telekomot továbbra is eladásra javasolja a KBC Securities, miután a közép-kelet-európai távközlési papírok között egyedül a magyar távközlési cég papírja forog az elvárható értéke felett, a múlt heti záróár alapján mintegy 11 százalékkal. Az elemzői vélemény szerint a Magyar Telekom számára a negyedik mobilszolgáltató megjelenése mellett a legnagyobb fenyegetést a politikai kockázat és háztartások visszafogott költekezése hordozza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.