BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kulcsfontosságú szintet tört át a forint!

A forint reggel tovább tudott erősödni, miután tegnap a 290-es szint alá került az euróval szemben, és elérte a 200 napos mozgóátlagot is. Kedden tovább tudta növelni előnyét a hazai deviza, és a kulcsfontosságú átlag alatt tartózkodik, amely immár ellenállásként funkcionál. Délelőtt 286,5 körül áll a jegyzés.

A görög megállapodás létrejöttével a forint tovább tudta erősíteni a pozícióját az euróval szemben, áttörte a 287-es árfolyamot, és most már belátható közelségben van a 285-ös szint is. A kockázatvállalási üzemmód tartós térnyerésével a „carry trade” hatás (alacsony kamatozású devizában hitel felvétele, magas kamatozásúban kihelyezés) érvényesülhet, ami a forint erősödését jelentheti, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank közgazdásza hangsúlyozta, a régiós devizák között a hazai fizetőeszközt az elmúlt hetekben továbbra is kissé felülteljesíthetőnek mondható. Míg a lengyel zloty és a cseh korona még nem érte el azokat a szinteket az euróval szemben, ahol február első felében jártak, addig a forint már ennél erősebb szinteken jár. „Egyelőre nagyon úgy tűnik, a 200 napos mozgóátlag alá kerülhet az árfolyam, ezt követően pedig 285-ig is erősödhet az euró/forint kurzusa rövid távon” – vélekedett az elemző.

A Raiffeisen Bank elemzői szerint a hazai hírek mint látható nem igazán befolyásolók a forintot, a külpiaci hangulat lehet meghatározó. „A tegnapi volt az első kereskedés jó ideje, amikor szignifikánsan a 290 szint alatt tudott maradni az árfolyam. Ez nagyon pozitív jel technikai szempontból és további forint-erősödés irányába mutat” – írja Keszeg Ádám.

Hozzátette, ma reggel a 200 napos mozgóátlag alá is tudott kerülni a forint. Ennek elhagyásával lényegében 285-ig nem nagyon látható erős támasz, amit 283-nál követ egy Fibonacci szint. Felfelé most a 200 napos mozgóátlag vált ellenállássá, 287 felett.

A forint erősödését az EU/IMF-megállapodással kapcsolatos pozitív várakozások is segítik, bár a hivatalos kormányzati kommunikáció ellenére komoly kockázatnak tartjuk a tárgyalások csúszását – vélekedik Hosszú Edmond és Kondrát Zsolt, az MKB Bank közgazdászai.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.