BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább szárnyalnak a piacok

Az európai részvények 7 hónapja nem látott magasságba emelkedtek, az euró pedig erősödött hétfőn, miután Kína lazított a monetáris politikán, valamint a második görög hitelprogram elfogadása kapcsán egyre bizakodóbbak a befektetők.

A kínai jegybank csökkentette a kötelező tartalékrátát a kereskedelmi bankok számára, hogy ezzel is segítse a gazdaság növekedését. A központi bank a hitelezési aktivitást fellendülését várhatja ettől. A lépés már az ázsiai piacokat is segítette, később pedig az európai tőzsdék is feljebb tudtak kerülni a meglepetés miatt.

Az európai vezető tőzsdeindexek 1 százalék körüli emelkedést mutatnak. Az angol FTSE-100 0,6, hogy a francia CAC-40 index is, a német DAX 1,1 százalékos emelkedést mutat.

A tőzsdék emelkedésében szerepet játszhat az is, hogy várhatóan az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfőn délután elfogadják a második görög hitelprogramot.

Jean-Claude Juncker hétfőn Brüsszelben ugyanakkor azt mondta, hogy továbbra is tisztázásra vár néhány részletkérdés a Görögországnak szánt újabb euróövezeti pénzügyi mentőcsomagot.

A találkozó előtt a luxemburgi miniszterelnök, aki az Eurogroup elnöki tisztségét is betölti, közölte: nem világos még, hogy a 130 milliárd eurós összértékű mentőcsomag pontosan milyen mértékű hozzájárulásokból áll majd össze a köz-, illetve a magánszféra részéről.

Az olaj is erőteljesen emelkedik. Az Egyesült Államokban használatos WTI már 105 dollár környékén mozog. Az olaj árát a geopolitikai kockázatok erősödése is felfelé hajtja.

A Brent ára hétfőn 121 dollár fölé, vagyis 8 hónapos csúcs közelébe került, miután Irán felfüggesztette az exportot Nagy Britanniába és Franciaországba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.