BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Mégis van "B" terv az IMF szerződés kapcsán

Egyre inkább valószínűsíthető, hogy a korábbi nyilatkozatokkal ellentétben mégiscsak lesz „B” terv az IMF szerződéssel kapcsolatban, kezdi elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A hétvégén egy új, 550 milliárd forintos, javarészt költségcsökkentő intézkedésterv született, ami 2,5 százalékosra csökkentené le a 2012-es államháztartási deficitünket. A kérdés csupán az, hogy ezzel az Európai Bizottság ún. túlzott-deficiteljárása feloldásra kerül-e, illetve ennek fényében le tudunk-e ülni az IMF/EU-val a tárgyalóasztalhoz – vélekedett Karsai Péter.

Az ÁKK vezetőjének múlt heti nyilatkozata, egy új dollárkötvény kibocsátástól még a megállapodás előtt azt sugallja, hogy korátsem biztos a szerződéskötési szándék a kormány részéről.

Az IMF megkerülésével drága finanszírozás lenne a kötvényaukció. 7 százalék alatti hozam a cél dollárban, de ez is kétséges. A szabadságharcnak minden esetben ára van, a kérdés csak, annyi, hogy ez mennyire éri meg. Az euró/forint árfolyama ma is 293-294 között inditja a mai napot, csakúgy, mint pénteken. Hosszabb távon, ha nem érkeznek konkrét hírek a szerződéskötéssel kapcsolatban, akkor a forint a régiós társakhoz képest is eshet, nemcsak az euróval szemben – mutat rá a Commerzbank elemzője.

A hét végén tartják az Eurogroup konferenciát, ahol a fő téma a görögökről átirányul a mentőalapokra. Az előzetes hírek szerint egységesítik az ESM, illetve az EFSF alapokat, ezáltal létrejönne egy 500 milliárd eurós úgynevezett tűzfal, ami a problémákkal küzdő országokat lenne hivatott megvédeni a görögökhöz hasonló helyzet kialakulásától. A célzott országok leginkább a többször említett PIIGS államok sorából a spanyolok és a portugálok lennének – írja Karsai.

Közben Japánból pozitív hírt közöltek: a szigetország az EFSF kötvények 12 százalékát megvásárolta, összesen 3,3 milliárd euró értékben, miközben azt hangoztatták, hogy globális egyeztetés szükséges az IMF alapok növelése érdekében. Az euró/dollár árfolyama erre a bejelentésre nem reagált, maradt a kurzus az 1,3250 körüli szinten.

Ma publikálják a német IFO-indexek márciusi értékét, a várakozások összességében stagnálásra számítanak a februári szintekhez képest. Rosszabb értékek esetén jelentősebb euró gyengülésre számíthatunk, de ha netalán szebb számok érkeznek, akkor csupán mérsékeltebb euró/dollár árfolyam emelkedésére van kilátás, tette hozzá az elemző.

Nincs változás a pénteki naphoz képest, oldalazó euró/frank 1,2060-nál, és 243-244 körüli frank/forint árfolyamra számíthatunk a mai nap folyamán is, zárta kommentárját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.