BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem az IMF-ügy miatt esik a forint? – Az elemzők megosztottak

A forint gyengülésnek indult szerdán, valamint a régiós devizák is az esés felé vették az irányt. A forint eséséhez hozzájárulhatott, hogy az IMF magyarországi képviselője közölte, nem tervezik, hogy Magyarországra jönne egy delegáció áprilisban.

16 óra után

A forint délután 292-es szint fölé került az euróval szemben, miután a nemzetközi befektetői környezet romlott.

„Nem teljesít alul a forint a régióhoz képest” – mondta el a Világgazdaság Online-nak Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint nem az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos hírekre reagál a forint. Úgy látja, hogy a forint csak akkor fog érdemben reagálni az IMF-fel kapcsolatos eseményekre, ha kitűzik a tárgyalások időpontját.

„Általános profitrealizálás folyik a piacon” – vélekedett Suppan Gergely. A nemzetközi piacok újabb lökésre várnak, hogy megerősödjenek a kilábalással kapcsolatos hírek. Ennek kapcsán az elemző szerint a holnapi euróövezeti beszerzési menedzserindexek lehetnek fontosak.

Suppan Gergely elmondta, hogy az euró is gyengülésnek indult, ami újabb indok a forint esése mellett.

13 óra után

A forint 290-es szint fölé került az euróval szemben, és megközelítette a 292-es szintet is szerdán.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen közgazdásza a Világgazdaság Online-nak azt mondta, hogy a lengyel zloty vezeti az esést, és az egész régióra jellemző a gyengülés.

„Csendesnek tűnik az egész hét, az elmúlt pár nap kisebb mozgások voltak. A mai mozgás nem számít igazán kiemelkedőnek” – tette hozzá a közgazdász.

A Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviselője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, az IMF nem tervezi, hogy Magyarországra küldjön egy tárgyalódelegációt áprilisban a hiteltárgyalások miatt. A hvg.hu korábban azt írta, hogy megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások egy pénzügyi támogatásról, ha az Európai Bizottság elvárásainak megfelel a kormány. Iryna Ivaschenko azt is hozzátette, hogy nem történt jelentős fejlemények január óta.

Az IMF tisztségviselője szerint a magyar kormányzatnak erős elkötelezettséget kell mutatnia a „makrogazdasági stabilitás” szempontjából fontos területeken is. 

Ez kissé fölfelé lökhette a forintot, de ez nem jelent jelentős újdonságot a piac számára – mondta el Keszeg Ádám. Mindenki úgy látja, hogy egyik fél sem érdekelt a gyors megegyezésben – tette hozzá a Raiffeisen elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.