BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ön kaphat kedvezményt a lakáshiteléhez? - Ezt kínálják a bankok

A hűséges ügyfelek kapnak az idén tavasszal némi kedvezményt a lakáshitelek kamataiból, azok járhatnak jól, akik a kölcsönt folyósító bankba utaltatják a fizetésüket, és egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesznek. Komoly lakáshitel-piaci élénkülésre az új otthonteremtési támogatás ellenére sem számítanak a bankok.

Talán sosem volt még olyan kevés lakáshitel-akció tavasszal, mint az idén. Ennek egyik oka természetesen a végtörlesztés lehet, amelynek következményeként a hazai hitelintézetek januárban és februárban csaknem 200 milliárd forintnyi kiváltó lakáshitelt folyósítottak. Ennyi kölcsönt ilyen rövid idő alatt pedig még a devizahitelezés aranykorában sem nyújtottak a bankok.

A takarékok például a méretükhöz képest különösen aktívan részt vettek a folyamatban, a végtörlesztés ideje alatt csaknem 80, az idei első két hónapban majdnem 50 milliárd forintnyi kiváltó hitelt folyósítottak, így nem is meglepő, ha hitelezési kapacitásuk – legalábbis átmenetileg – kimerült. Néhány szereplő ennek ellenére próbálkozik a piacon. Ilyen az OTP, amely a hűséges ügyfeleknek ad kedvezményeket. A hitelek kezdő kamata a társaságnál akár 270 bázisponttal is mérsékelhető, ha a kliens különféle egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesz.

A maximális kedvezményt persze kevesen érhetik el, ahhoz ugyanis legalább 350 ezer forint fölötti jövedelemátutalás szükséges, csoportos beszedési megbízások, törlesztési biztosítás és havonta 40 ezer forint fölötti lakás-takarékpénztári befizetés. Jó hír viszont, hogy a kezdeti kedvezményen túl a hűséges ügyfelek a futamidő hátralévő részében is kaphatnak engedményt a kamatból. Azok is jól járhatnak, akiknek még Prémium Plusz számlacsomagjuk is van, ők ugyanis visszakapják az értékbecslés díját, a hitelkeret-beállítási jutalékot és a közjegyzői munkadíjat is megfizeti helyettük a bank. Emellett persze a „mezei” ügyfeleknek is jár némi engedmény a kamatokból, normál hitelnél 75 bázispontnyi, lakástakarékkal kombinált kölcsönnél pedig kereken egy százalékpontnyi.

A CIB-nél is az elkötelezett ügyfeleket jutalmazzák kedvezményes lakáshitellel. Ennél a hitelintézetnél a három vagy öt évre rögzített kamatozású kölcsönnél sem kezelési költséget, sem szerződéskötési vagy hitelbírálati díjat nem számolnak fel, sőt, a folyósítási jutalék felét is elengedik, ha a kliens egy a banknál vezetett számlára utaltatja a fizetését vagy a nyugdíját. Az MKB-nál is hasonlóra törekszenek. A banknál jelenleg még nincs akciós lakáshitel, de április 1-jétől kedvezményes kamatot kínálnak a velük napi bankkapcsolatot ápoló ügyfeleknek, és meghatározott banki termékek megléte esetén a szerződéskötési díjat is elengedik majd.

Egyes kezdeti költségek, például az értékbecslési díj elengedésével több helyen is csalogatják a klienseket. Visszatéríti az értékbecslési díjat a hitel folyósításakor a Budapest Bank és az FHB is, az Ersténél pedig a folyósítási jutalékot lehet megspórolni, ha az ügyfél az adott feltételeknek megfelel. Hogy viszonylag kevés az akciós hitel, annak persze az is a magyarázata, hogy a kereslet is alacsony. A bankok piaci alapon kínált lakáshitel-kamatai általában két számjegyűek, amelyek már önmagukban is elgondolkoztatják a hitelfelvevőket, emellett a megkövetelt önerő is sok helyen magasabb a néhány évvel ezelőtt megszokottnál. Az átlagos kölcsönösszegek is alacsonyabbak a korábbiaknál, a bankok többségénél öt-hat millió forintnyi hitelt kérnek az ügyfelek, egyedül az MKB kivétel, ahol magasabb, hét-nyolc millió forintos az átlagos lakáshitelek nagysága.
Némi változást hozhat a piacon, ha beindulnak az államilag támogatott lakáshitelek, a jelenlegi jogszabályban lévő konstrukciót azonban a bankok nem tartják elég kedvezőnek. Az FHB a legutóbbi lakásárindexéhez készült elemzésében például azt írja: „A kamattámogatott hitelkonstrukció lakásépítést és használtlakás-piacot élénkítő eszköztára a banki elemzések szerint még korrekcióra szorul, jelenlegi formájában korlátozottan életképes.”

A hitelintézet komolyabb hatást ettől az intézkedéstől egyébként csak a második fél évben remél. Az OTP-nél sem remélnek rövid távon alapvető változást a hitelezésben az otthonteremtési támogatások miatt. „Ha a gazdasági és jogszabályi környezet stabilizálódik, legkorábban 2013-ban várható ismét a hitelezési aktivitás javulása” – mondják a bank szakértői, akik a támogatások ellenére sem várnak érdemi, a válságot megelőző mértékű növekedést ebben az évben. Hasonlóan látják a helyzetet a Budapest Bank és az Erste szakértői is, akik legfeljebb kismértékű élénkülésre számítanak az intézkedések kapcsán.

Az új konstrukciót egyelőre nem kínálják a pénzintézetek

Egyelőre a bankok még mindig a Bajnai-kormány rendelete alapján kialakított konstrukciókat kínálják, és nem az új Orbán-kormány által néhány hete elfogadott változatot. Ezzel kapcsolatban – hívják fel a figyelmet a hitelintézetek – vannak még tisztázásra váró kérdések. Az OTP mindenesetre már készül az új típusú támogatott kölcsönre, most tekintik át a március 6-i kormányrendelet-módosításban foglaltakat, és kezdeményezik a támogatott hitel nyújtásához szükséges megállapodások megkötését a Nemzetgazdasági Minisztériummal és az államkincstárral.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.