BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

290 alá erősödhet a forint, ha bejön Martonyi tippje

Ha megvalósulna a hét elején Martonyi János nyilatkozatában elhangzott áprilisi időpont az IMF-tárgyalások folytatására, akkor rövidesen esélyesnek tűnhet a 290 alatti kereskedés is – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (291,00 – 295,00): Tegnap a hazai állampapírok másodlagos piacán még nem látszódtak a hozamcsökkenés jelei, a 10 éves magyar kötvényhozam hasonlóan az elmúlt napokhoz átlagosan 8,9 százalékon állt. Az EUR/HUF árfolyamában, és a referencia CDS-felárunkban viszont látványos javulást tapasztalhattunk. A forint a tegnapi legmagasabb, illetve legalacsonyabb szintje között két százalékos erősödés következett be, míg a csődbiztosításunk 24 óra alatt kerek öt százalékot javult.

A forinterősödésben szerepet játszott az, hogy az Orbán – Barroso találkozó sikeresnek könyvelhető el, érdemben közeledtek az álláspontok, és a miniszterelnök a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy elhárultak az IMF tárgyalás korlátai. Orbán Viktor kitért arra, hogy vannak vitás kérdések, amiben ha szükséges, akkor az Európai Bírósághoz fordulunk, de később Olli Rehn cáfolta, hogy erre sor kerülne.

Eközben az MNB a kamatdöntő ülésen nem változtatta meg az EU legmagasabb, 7 százalékos alapkamatát, az azt követő sajtótájékoztatón a jegybankelnök gyorsuló inflációról beszélt, de akár kamatcsökkentést is kilátásba helyezett, ha sikerül biztosítani a kormánynak az IMF-szerződést.

Ma a konvergenciaprogram benyújtása után az Európai Bizottság arról dönt, hogy feloldja-e a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokat. Ha ez megtörténik, akkor a ma reggeli 293,50-es szint alatt, akár 291-292 körül is kereskedhetnek a forinttal a devizapiacokon. Ha megvalósulna a hét elején Martonyi János nyilatkozatában elhangzott áprilisi időpont az IMF-tárgyalások folytatására, akkor rövidesen esélyesnek tűnhet a 290 alatti kereskedés is. A fenti jó hírek miatt tehát szárnyalni tudott a forint, de megjegyzendő, hogy a forinterősödést támogatta az EUR/USD kedvező alakulása is, miután a kurzus 3 hetes csúcs közelében, 1,32 körül jár.

EUR/USD (1,3160 – 1,3280): Bizonytalanság övezi a holland kormánykoalíció jövőjét, a cseheknél pénteken dőlhet el, hogy előrehozott választásokat tartanak-e, a franciáknál pedig tart a kampány, ami várhatóan inkább az EU kritizálásáról, mintsem az eddigi folyamatok támogatásáról fognak szólni. Mindezek ellenére viszonylag stabil, jó a hangulat, 1,32-nél tart az EUR/USD árfolyama. Ma reggel a 10 éves spanyol kötvényhozam 4 bázisponttal csökkent, így 5,83 százaléknál járt.

Összességében a részvénypiacokról is kedvező hírek érkeznek, jól alakulnak a cégek gyorsjelentései. Az április 10 óta tartó gyorsjelentések alapján a cégek az előzetes becslésekhez képest 9,4 százalékkal nagyobb profitról számoltak be. Ma a FED kamatdöntő ülése lesz a legfontosabb esemény, este fél hétkor publikálják várhatóan azt, hogy nem változtatnak az alapkamaton, majd negyed kilenckor Ben Bernanke részletezi a FED álláspontját az amerikai gazdaság aktuális állapotáról.

CHF/HUF (242,00 – 246,00): Erős a frank, és tartósan az is marad. Az utóbbi hónapokban az SNB ezt kommunikálja. Mindez a márciusi exportteljesítményben is meglátszik, 2,5 százalékkal csökkent hó/hó alapon a svájci kivitel, pedig a várakozások 1 százalékos bővülést prognosztizáltak. Az EUR/CHF változatlanul 1,2020-nál, a CHF/HUF viszont a forint erősödése miatt 245 alatt tartózkodik ma reggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.