BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes E-Start venni?

Sokáig a befektetők kedvence volt az E-Star. A hatalmas növekedési terveket dédelgető társaságban 2009 augusztusában emeltek tőkét hazai intézményi befektetők, és az akkor 2700 forintos árfolyam húsz hónap alatt 12 ezer forint fölé emelkedett. Az elmúlt egy év során azonban az alternatív energetikai részvény árfolyama folyamatosan esett, és ismét a tőkeemelés előtti szinten jár.

„Nem alaptalan az árfolyamesés” – mondja Kuti Ákos, az Equilor elemzője, aki úgy látja, az utóbbi időszakban nehéz lett volna pozitívumokat felsorolni a cég mellett. Most azonban mégis úgy vélekedik, az egyik legígéretesebb papír lehet az E-Star a budapesti piacon. A társaság első két hónapban elért eredményei ugyanis biztatóak, és úgy hírlik, a harmadik hónapjuk sem sikerült rosszul. Így 2500 forint körüli árfolyamon már mindenképpen érdemes lehet beszállni a cégbe.

Hasonló véleményen van Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója is. "Az E-Star könyv szerinti értéke 2000 forint körül van, aki most vásárol, szinte ezen az áron szállhat be egy olyan cégbe, amelynek komoly eredménytermelő képessége lehet" - mondja a szakember. Ehhez persze az is kell, hogy az E-Star finanszírozási problémái megoldódjanak, amihez elsősorban hitelre lenne szüksége a cégnek. Magyarországon viszont ez nem könnyű, hiszen hitelszűke van, a bankok folyamatosan építik le a mérlegeiket. Ha mégis sikerül valahogy forrást szereznie az E-Starnak ahhoz, hogy megvalósítsa az erdélyi terveit, jelentősen átértékelődhet a részvénye.

Minden pénzét persze senkinek sem érdemes ebbe az egy részvénybe fektetni – figyelmeztet Kuti Ákos. A hazai részvénypiac másik két ígéretes játékosa Kuti szerint az Egis és a Magyar Telekom lehet. A gyógyszercég árfolyama a szakember szerint 16 ezer forintig emelkedhet a következő időszakban, a Magyar Telekomé pedig az 50 forintos osztalék miatt kezdhet nőni. A távközlési cég árfolyamát emellett az is fellendítheti, hogy úgy tűnik, a távközlési különadót jövőre kivezetik majd, és nem is terveznek egyelőre helyette más extra terhet kivetni a szektor számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.