BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha nem halad az IMF-tárgyalás, tovább gyengülhet a forint

Ha arról kapnánk információt, hogy nem halad az IMF tárgyalás ügye, akkor még további 0,5-1 százalékos forintgyengülésre lehet számítani – vélekedett Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (292,50 – 296,00): Ma délelőtt várhatóan nem lesz túl sok történés az euró/forint árfolyamának szempontjából, viszont délután izgalmasabb időszak következhet. Háromnegyed kettőkor EKB kamatdöntés lesz, majd nem sokkal utána Mario Draghi elnök tart sajtótájékoztatót az EU17-ek aktuális gazdasági helyzetéről.

Ezt követően még érkezhetnek hírek Fellegi Tamás mai washingtoni informális IMF tárgyalásáról is. Kicsi az esély, hogy kapnánk hivatalos tárgyalási időpontot, mivel az IMF által támasztott előfeltételek még nem, vagy csak részben teljesültek. A devizapiaci szereplők árgus szemekkel figyelik a Nemzetközi Valutaalap reakcióját, ebből ugyanis sejteni lehet, hogy mekkora rés tátong a két tárgyalófél álláspontjai között.

A tegnapi FOMC jegyzőkönyv publikálása után a dollár sokat erősödött az euróval szemben, ennek ellenére a forint és a többi régiós deviza is egész jól tartja magát. Ma reggel a kezdeti erősödés után némi forintgyengülést tapasztalhattunk, további dollárerősödés esetén 295 fölé is kerülhetne az euró/forint árfolyama a nap folyamán. Ha arról kapnánk információt, hogy nem halad az IMF tárgyalás ügye, akkor még további 0,5-1 százalékos forintgyengülésre lehet számítani.

EUR/USD (1,3130– 1,3250): A március 13-án megtartott Fed kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből az derült ki, hogy Bernanke úrék jobban tartózkodnak egy következő monetáris lazítástól, mint korábban. Jelenleg csupán akkor lenne esély a QE3-as program bevezetésére, ha globális szinten tovább lassulna a válságból való kilábalás, illetve, ha középtávon sem emelkedne az infláció 2 százalék fölé az amerikai gazdaságban.

A munkaerőpiaci helyzet is kulcskérdés, ugyanis a Fed elnök korábbi nyilatkozata szerint ugyan látszódnak pozitív fejlemények a munkanélküliség terén, de ez kevés a tartós növekedés eléréséhez. A héten a foglalkoztatottsági, illetve a munkanélküliségi adatok lesznek a legfontosabb amerikai publikációk.

Ma az ADP, pénteken pedig az NFP számokat tudhatjuk meg. A néhány napja megszokott 1,3350 körüli euró/dollár árfolyam úgy tűnik egyelőre a múlté: ma reggel már 1,3200 alatt is járt az euró / dollár keresztárfolyama. A dollár/forint kurzus is ennek tükrében emelkedésnek indult, a minap megszokott 220 körüli szint ma reggelre 223-nál járt.

CHF/HUF (242,50 – 245,50): Marad az euró/frank kurzus az új 1,2040- es vonalon, míg a frank / forint árfolyam a 244-245 között szinten. A holnapi márciusi inflációs adatok nagy valószínűséggel nem fogják az állóvizet felkavarni, talán majd a Svájci Nemzeti Bank új elnöke, de az sem biztos.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.