BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába jó a hangulat, a forint nem sokat profitál

Jó hangulatban kezdődött ma a kereskedés a devizapiacon, de a Commerzbank elemzője szerint ebből a forint – a hazai gazdasági bizonytalanság miatt – csak kevéssé tud profitálni.

Euró/forint (292,50 – 296,00): 294 és 295 közötti árfolyamokkal  kezdődik a mai nap, jó hangulatban indul a kereskedés a  devizapiacokon. Az optimizmust a vártnál jobb kínai számok szolgáltatják. Ázsiában tart a kockázatvállalás erősödése, a jen gyengül, a koreai won masszívan erősödik (leginkább a minap történt  felminősítés miatt). Az amerikai gazdaság kezd magára találni, Európa  stabilizálódik. Kína gazdasága ugyan lassul, de úgy tűnik a „hard  landing” üzemmód elkerülhető lesz – véli Karsai Péter, a Commerzbank elemzője.

A forint persze ebből csak  mérsékelten tud előnyt kovácsolni magának, mivel sok a  megválaszolatlan kérdés a hazai gazdaságot illetően. A különadók  kifutásával a deficit tartása, sőt további csökkentése csak újabb  költségcsökkentéssel, illetve bevételnöveléssel képzelhető el. Erre  vonatkozólag az a hír járja, hogy készül a kormány reformcsomagja, a  terv részletei a hónap közepén prezentálandó konvergencia programból  derülhetnek ki. 

Euró/dollár (1,3280– 1,3400): Az Egyesült Államok gazdasága mintha  kezdene magára találni, legalábbis a tegnapi ISM-index 53,4-es  értékéből erre lehet következtetni. Egy fecske viszont nem csinál nyarat,  és figyelembevéve a FED elnökének elmúlt heti kommentárjait, nem  lehet hátradőlni a karosszékbe. Javul az amerikai gazdaság helyzete,  de nem eléggé, a kilábalás mértéke nem felel meg a FED elvárásainak,  mivel a munkaerőpiaci helyzet nem javul számottevően.

Ma délután a  februárra vonatkozó ipari megrendelések összesített számait tudhatjuk  meg az USA-ból, majd az európai piaczárás után publikálják az előző  FOMC kamatdöntő ülés jegyzőkönyvét. Ha nem lesz nagy meglepetés  a mai számokban, illetve a jegyzőkönyvben, akkor a holnapi  (kivételesen szerdára előrehozott) ECB kamatdöntő ülésig oldalazás,  úgynevezett „range trading” lehet, 1,3300-1,3350 között.  

Svájci frank/forint (242,50 – 245,50): 1,2040-nél kezd kialakulni az euró/frank kereskedés új centruma, mindazok ellenére, hogy összességében  javuló hírek érkeznek világszerte. A frank/forint kurzus 244-nél kezdi a  mai napot. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.