BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar adósságpapírt vettek a háziasszonyok

Az állampapírok vitték a prímet a lakossági értékpapírpiacon februárban. A többi értékpapír csak szerény mennyiségű friss pénzt vonzott, a befektetési alapokból pedig tőkét vontak ki. A héten új lakossági állampapírt hirdethet meg az államadósság-kezelő.

Hatalmas mennyiségű, csaknem 30 milliárd forintnyi friss pénzt fektetett februárban állampapírba a magyar lakosság – derül ki a Magyar Nemzeti Bank tegnap közzétett adataiból.

A háztartások állampapír-állománya ezáltal két és fél éve nem látott szintre, 776,2 milliárd forintra emelkedett. Az Államadósság Kezelő Központ adatait vizsgálva kiderül: minden lakossági állampapírtípusnál komoly növekedés ­következett be.

A kamatozó kincstárjegyek állománya több mint 8 milliárd forinttal nőtt a második hónapban, a postán kapható kincstári takarékjegyeknél is folytatódott a növekedés, az egy- és a kétéves lejáratok összesített állománya meghaladta a 230 milliárd forintot. A Prémium Magyar Államkötvényt is vették, mint a cukrot, az állomány több mint 13 milliárd forinttal gyarapodott egy hónap leforgása alatt 168,3 milliárdra.

Az állampapírok iránti érdeklődés megnövekedésében minden bizonnyal fontos szerepet játszottak a reklámok, de az is, hogy az ÁKK igen magas kamatot ad rájuk, az egyik Prémium kötvénynél például az infláció fölött 5 százalékpontos prémium érhető el.

Ebből a 2015/J sorozatból lapunk információi szerint már alig kap­ható, a kétszeres rábocsátás során összesen 100 milliárd forin­tosra emelt kibocsátási mennyiség szinte teljes egészében elkelt. Ennek is köszönhető, hogy az ÁKK márciusban újabb hároméves lejáratú, inflációt követő kötvényt bocsátott ki.

További részletek a mai Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.