BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra gyengül a forint

Tegnap az ötoldalú frankfurti jegybanktörvény-egyeztetésről nem érkezett érdemi információ, a felek nem nyilatkoztak a tárgyalásról – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (296,50 – 300,00): Tegnap délután 298 alá szelídült az EUR/HUF árfolyama, a kurzus hajnalban is ezen a szinten oldalazott, ma reggelre viszont ismét a gyengülésé a főszerep, 298-ról 299-ig emelkedett az árfolyam. Tegnap az ötoldalú frankfurti jegybanktörvény-egyeztetésről nem érkezett érdemi információ, a felek nem nyilatkoztak a tárgyalásról.

Cséfalvay Zoltán tegnap délután a Német-Magyar Ipar és Kereskedelmi Kamara által szervezett rendezvényen azt hangoztatta, hogy a felek igyekeznek megoldást találni a jegybanktörvény ügyében, majd ha ez megvalósul, akkor a szükséges módosításokat a Parlament megszavazhatja annak érdekében, hogy elháruljon az EU/IMF egyezmény legfőbb akadálya. Közben olyan cikkek jelennek meg a mai sajtóban, hogy 2 héten belül kormányátalakítás lehetséges, ahol Fellegi Tamást Varga Mihály válthatja. Ez jelentheti éppen az események felgyorsulását is, de azt is, hogy folytatódik a kommunikáció, tettek, lépések nélkül.

EUR/USD (1,3050 – 1,3180): Japán, a világ harmadik legnagyobb gazdasága a hamarosan megtartandó G20-as, valamint az IMF rendes, féléves találkozója előtt bejelentette, hogy 60 milliárd dollárral megtoldja a Nemzetközi Valutaalap pénzeszközeit annak érdekében, hogy a gondban lévő országok gyorsabban juthassanak adott esetben megfelelő mennyiségű, a piaci szintnél alacsonyabb kamatozású forráshoz. Persze a japán pénzügyminiszter mindehhez azt is hozzátette, hogy Európának saját magát is rendbe kell tennie: erősítenie kell saját erőből az úgynevezett pénzügyi tűzfalát.

Christine Lagarde, az IMF vezetője üdvözölte a lépést, és egyúttal a többi tagot is arra bíztatta, hogy igyekezzenek a japán példa szerint segíteni, oldani a jelenlegi nehéz, bizonytalan helyzetet. Az EUR/USD árfolyama a tegnapi 1,30 körüli mélypontról 1,31 fölé korrigált, de ez a dollárgyengülés könnyedén megfordulhat, ha a spanyol aukció rossz eredménnyel zárul. Ma a rövidebb, 1, illetve 1,5 éves papírok kerülnek kibocsátásra 2-3 milliárd euro összegben, holnapután pedig a hosszabb, 2014 és 2022-es lejáratú kötvényeknek lehet új gazdája, 1,5-2,5 milliárd euro értékben. A másodlagos piacon tegnap az egyéves spanyol kincstárjegy hozama 2,7 százaléknál tartott, ami az egy hónappal ezelőtti 1,42-es hozamhoz képest közel duplázódást jelent. Az aukciókon az ECB is színre léphet, mesterséges keresletet teremtve, de ez várhatóan ugyanúgy euro gyengülést eredményezne, mintha szimplán gyengén sikerülne a tender.

CHF/HUF (246,50 – 250,00): Míg az EUR/HUF a 299-es szintet tesztelgeti, addig a CHF/HUF a 249 felé tendál. Az EUR/CHF továbbra is a küszöbértéknél tartózkodik, 1,2020-nél oldalazik. A Neue Zürcher Zeitung vasárnapi cikke szerint az SNB Thomas Jordant jelölné az elnöki posztra, valamint Jean-Pierre Danthine-t, és Fritz Zurbruegg-et a két alelnöki pozícióra. Az SNB szóvivője egyelőre nem erősítette meg a hírlap információit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.