BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF-tárgyalások talán kevésbé lesznek terítéken

A forint árfolyama pénteken még vegyes irányú mozgásokat mutatott, ma reggel azonban egyértelműen a gyengülés felé vette az irányt a hazai fizetőeszköz a negatív görög hírekre – írják az Erste Bank közgazdászai.

A múlt héten nem tudott 290 felett zárni a kurzus, de ezzel a ma reggeli „akcióval” bőven a szint fölé került az árfolyam. Az EUR/HUF devizapár 292 körüli szintre emelkedett, megérintve a 30 napos mozgóátlagot, azonban egyelőre innen nem emelkedett tovább reggel a kurzus. A 200 napos mozgóátlag 294-295 között tartózkodik, és itt egy szint is található. Ha nem javul a nemzetközi hangulat, hamarosan ezt a szintet is elérheti a devizapár.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Csendes kereskedés mellett az EURHUF kurzusa 289 körül állt péntek délután. A ma reggeli nyitásban ehhez képest látszik azért gyengülés, 292 környékén is megfordult az EUR/HUF. Ezen a héten a görög ügy lehet továbbra is a középpontban, miközben az IMF-tárgyalások talán kevésbé lesznek terítéken. Görögország kapcsán ugyanis egyre nő a valószínűsége, hogy új választások kiírására fog majd sor kerülni.

Az állampapírok másodlagos piacon a hét utolsó napján vegyes irányú, de csak kisebb mértékű hozamváltozások látszottak a referenciaszintek esetében. A héten leginkább a csütörtöki kötvényaukciók lehetnek a piaci figyelem fókuszában.

Nemzetközi helyzetkép:

A devizapiacon pénteken valamelyest erősödött a dollár az euróval szemben. Az 1,293-as nyitást követően 1,296-ig emelkedett, majd a lokális maximumról irányt váltott, és 1,291-ig esett zárásra. A reggeli órákban is dollárerősödés látható. A tőzsdéken emelkedéssel indult kereskedés pénteken a tengerentúlon, a nap második felében azonban eltűnt a vételi erő a piacokról, melyek délnek vették az irányt (Dow -0,27 százalék, Nasdaq 0,01 százalék, S&P500 -0,34 százalék).

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének májusi előzetes értéke 77,8 pontra emelkedett a várt csökkenés helyett. Nulla közeli szinteken zajlik a hét első kereskedési napja az ázsiai piacokon (Nikkei 0,23 százalék, Hang Seng -0,01 százalék, Shanghai 0,06 százalék). A kínai jegybank 50 bázisponttal 20 százalékra csökkentette a kötelező tartalékrátát.

Az árupiacon az arany árfolyama 1.595 dollárról 1.579 dollárig esett, napok óta tart a lejtmenet. Az olaj árfolyama a pénteki nap során is oldalazott 95,5-97,7 dollár között, a 200 napos mozgóátlag felett. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa szerint Magyarország idén és jövőre is teljesítheti a 3 százalék alatti hiányszintet: 2012-re 2,5 százalékos, jövőre 2,9 százalékos hiány lát a Bizottság. Bár még nem száz százalék, hogy a Bizottság fenntarthatónak fogja ítélni a Széll Kálmán Terv 2.0-ban foglalt intézkedéseket, annak hatásait azonban 2012-13-ra már figyelembe tudta venni a számok alapján. Az intézkedések miatt valószínű, hogy júniusban, amikor az EcoFin újra tárgyalni fogja a magyar túlzott deficit ügyet, akkor kedvező döntés születhet. Így nem valószínű, hogy a jelenleg érvényben lévő döntés, miszerint Magyarország 2013-tól elveszíthetne közel 500 millió eurónyi kohéziós forrást, valóban életbe is lép. Némileg rontja viszont a képet, hogy a Bizottság rontotta a hazánkra vonatkozó GDP előrejelzését: idén 0,3 százalékos visszaesést, jövőre pedig csupán 1 százalékos növekedést vár.

A kormány múlt héten benyújtotta Széll Kálmán Terv 2.0-ban foglalt adóemelési javaslatokat a telekomadóval és a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatosan, így arról hamarosan dönthet is a parlament.
Ellentmondásos hírek láttak napvilágot a görög kormányalakítással kapcsolatban. A legfrissebb hírek szerint a Syriza párt vezetője bejelentette, hogy nem támogatja a koalíció létrejöttét.

A spanyol kormány pénteken bejelentette, hogy a pénzintézeteknek további 30 milliárd eurónyi tartalékot kell képezniük, a korábban már előírt 54 milliárd euró után. Az 5 éves spanyol CDS felár újabb csúcsra (521) emelkedett pénteken.

Heti kitekintő:

Az USA-ban számos fontosabb makroadatot publikálnak az előttünk álló héten. A konjunktúra-mutatók közül kedden a kiskereskedelmi forgalom, szerdán pedig az ipari termelés áprilisi adatait ismerhetjük meg. A piaci várakozás a hó/hó mutatókra 0,2 százalék, illetve 0,5 százalék. Az áprilisi fogyasztói árindexet kedden teszik közzé a tengerentúlon, a konszenzus szerint a fogyasztói árak havi szinten nem változtak, míg a maginflációs mutató 0,2 százalékkal emelkedhetett havi szinten. Szerdán ingatlanpiaci statisztikák lesznek: a megkezdett építkezések és a kiadott építési engedélyek áprilisi számait teszik közzé. Mindezek mellett érdemes lehet még megnézni a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét is, ami szintén szerdán kerül közzétételre. Csütörtökön a szokásos heti munkapiaci statisztikák mellett a Philadelphiai Fed index májusi és a Leading Indicators kompozit makromutató áprilisi számaira figyelhetnek leginkább a piacok.

Európában kedden a német ZEW gazdasági hangulatindex májusi értékének közzététele mellett a térség első negyedéves GDP adatai lehetnek leginkább érdekesek a piacok számára.

Mivel az adósságválság, illetve annak megoldása továbbra is központi téma az Euróövezetben, a piacok számára is fontos esemény lehet az új francia elnök, Francois Hollande első hivatalos találkozója Angela Merkel, német kancellárral, és a keddi uniós pénzügyminiszteri találkozó.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal az első negyedéves előzetes GDP adatot kedden teszi közzé, ami a hét legfontosabb hazai makroadatának ígérkezik. A vártnál gyengébb első háromhavi külkereskedelmi többlet, a csökkenő kiskereskedelmi és a továbbra is gyenge építőipari adatok arra utalnak, hogy az első negyedévben csökkent a bruttó hazai termék éves szinten. Várakozásunk szerint ennek a mértéke 0,5 százalékos lehetett.

Csütörtökön teszik közzé a márciusi kereseti adatokat. Előrejelzésünk szerint az év harmadik hónapjában már lassulhatott a bérkiáramlás üteme éves összehasonlításban, várakozásin szerint a bruttó bérek növekedési üteme 4,5 százalékos lehetett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.