BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővülhet a sztrájk: béremelést követelnek a német banki dolgozók

Eredménytelenül végződött a harmadik tárgyalási forduló a Verdi szakszervezet, valamint a magán- és állami bankok képviselő között a 220 ezer banki dolgozó bérének emeléséről.

A 14 órán át tartó tárgyalás után Beate Mensch, a Verdi szakszervezet elnökségi tagja közölte, hogy a bankok által előterjesztett ajánlat teljesen elfogadhatatlan. A javaslat - szerinte - nem felel meg sem a szakszervezet, sem pedig a banki dolgozók elképzeléseinek. A Verdi szakszervezet többek között a fizetések hatszázalékos emelését követeli. A munkaadók a Frankfurtban folyó tárgyalásokon eddig 4,2 százalékos béremelést ajánlottak, amelyet három lépcsőben valósítanának meg 2014 augusztusáig.

A bankok érdekképviseletének vezetője, egyben a Commerzbank igazgatósági tagja, Ulrich Sieber hangsúlyozta, hogy a javaslat mind a munkaadója, mind a munkavállalói részről igazságos. A Verdi szerint ez 12 hónapra számítva csak 1,3 százalékos emelést jelentene, s egyben a reálbér csökkenésével lenne egyenlő, hiszen az ajánlat jelentősen elmarad az inflációs rátától. Egyelőre nem tűztek ki újabb határidőt a tárgyalások folytatására. A Handelsblatt szerint a szakszervezet bejelentette, hogy a tagjait a figyelmeztető sztrájk kiszélesítésére szólítja fel, az ezzel kapcsolatos intézkedéseket a következő napokban teszik meg - hangoztatta Mensch.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.