BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenő trend alján áll a BUX

Egyik nap föl, a másik nap le, a kotta egyszerű dallamot mutat – kezdik elemzésüket az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Tegnap ugyan az Egyesült Államokban megjelent gazdasági adatok, elsősorban a fogyasztói bizalom, negatív meglepetést hozott, a börzék viszont jelentős emelkedést mutattak fel. Ma pedig csökkenéssel készülnek nyitni az európai és az amerikai piacok is a jelenlegi állapot szerint.

A BUX is úgy tűnik, hogy beszorul a 16.700 és 16.000 pont közötti tartományba. Ezzel csak az a baj, hogy egy csökkenő trend alján vagyunk. Ha itt épít bázist az árfolyam az nem túl jó jel, hiszen egy bázisból bármerre lehet kitörés.

Viszont a jelenlegi részvényárak alapvetően alacsonyak, vagyis az emelkedés valószínűsége nagyobb, de ahhoz nyugalomnak kellene jönnie a görögöknél és a spanyoloknál. Ennek pedig rövidtávon – technikai okokból kifolyólag is – kicsi a valószínűsége, így egyelőre maradhat a jojózás.

USA, Európa:

- A napközbeni megingás ellenére emelkedéssel zártak tegnap a vezető tengerentúli mutatók (Dow 1 százalék, Nasdaq 1,18 százalék, S&P500 1,11 százalék).

- A legjobb teljesítményt az alapanyag szektor nyújtotta (1,7 százalék), de a technológia és a pénzügy (0,8 százalék) is jól szerepelt. A Bank of America kiemelkedően teljesített tegnap, 4 százalék feletti mértékben tudott emelkedni.

- A Conference Board fogyasztói bizalmi index májusi értéke nagyot csökkent az előző hónaphoz és a várakozásokhoz képest is. A várt 69,5 ponttal szemben 64,9 pontra csökkent a mutató.

- A Facebook árfolyama tovább folytatta a vesszőfutását, tegnap 9,6 százalékkal került lejjebb az árfolyam, és 28,6 dolláron zárta a kereskedést.

- Egy hónappal a mandátuma lejárata előtt lemond a spanyol nemzeti bank kormányzója. A váratlan hír után tovább borzolta a hangulatot, hogy az Egan Jones hitelminősítő leminősítette a spanyolokat.

Olaj, arany:

- Oldalazással töltötte a tegnapi kereskedést a kőolaj, 90,2-92,2 dollár között mozgott az árfolyam, de zárásra nem mozdult el látványosan. A reggeli órákban lefelé indult az árfolyam, és 0,5 százalékos csökkenést követően 90 dollárig süllyedt.

- Az arany tegnap elindult a lejtőn, és 1,7 százalékos veszteség után 1.555 dolláron zárta a kereskedést.

Távol-Kelet:

- Elromlott a hangulat az ázsiai piacokon, a japán piac a nap második felében emelkedett, de így sem tudta ledolgozni a veszteségét (Nikkei -0,28 százalék, Hang Seng -1,67 százalék, Shanghai -0,32 százalék).
- A negatív hangulathoz az sajtóhír is hozzájárult, miszerint a kínai kormány nem tervez a 2008-ashoz hasonló méretű gazdaságélénkítő csomagot. Ezt a Xinhua hírügynökség jelentette be.

Devizák:

- A forint erősödött az euróval szemben, napon belül a 200 napos mozgóátlagot (296,5 forint) is megérintette az árfolyam. Zárásra enyhén korrigált az EUR/HUF, és 297,3-ig emelkedett.

- A dollár euróval szembeni erősödése megállíthatatlan, tegnap újabb lokális mélyponton 1,25-ön zárt az árfolyam, majd a reggeli órákban 1,246-ig erősödött a dollár. Közel két éves mélypontra süllyedt a devizapár árfolyama.

Határidős piacok: - Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az OTP. A bank részvényenként 101,7 forint osztalékot fizet június 11-től kezdődően.

- A PannErgy 2012. május 29-én 1.100 darab saját részvényt vásárolt 605 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.344.952 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 15,89 százaléka.

Gazdasági hírek

- Az Európai Bizottság ma tárgyalhatja a magyar túlzott deficit eljárást. Miután a parlament a különadók elfogadásával módosította az idei és az elkövetkező évek költségvetését, az Ecofin június 22-i ülésén lekerülhet a napirendről a 495 millió eurós kohéziós források felfüggesztésének kérdése.

- Változatlanul, 7 százalékon hagyta az alapkamatot az MNB monetáris tanácsának kamatdöntő ülése tegnap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.