BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eddig erősödhet a forint

A múlt heti lokális maximumhoz képest több forintot is erősödött a hazai fizetőeszköz. A tegnapi kereskedésben 297 alatt is járt a kurzus, és megközelítette a 200 napos mozgóátlagot. Ha a korrekció folytatódik, akkor a 20 napos mozgóátlagot (292,6) is megérintheti az árfolyam, de negatív forgatókönyv esetén a forint újra elindulhat a gyengülés irányába – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A hazai piacok zárva tartása mellett alacsony forgalom mellett erősödni tudott tegnap a forint, a mai nyitásban azonban visszakerült a 300-as szint közelébe az EUR/HUF. Maradhat a hangulati alapú, határozott irány nélküli kereskedés. Az európai adóssághelyzettel kapcsolatban bármikor érkezhet új hír, ami várhatóan továbbra is erőteljes hatással lesz a forint árfolyamára. Ma a Monetáris Tanács kamatdöntésére és az USA-beli makroadatokra figyelhet leginkább a forintpiac.

Az elmúlt hét péntekjén az állampapírok másodlagos piacán csak kisebb mértékű elmozdulásokat regisztrált az ÁKK a referenciaszintek esetében. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz, összességében a héten a piac leginkább a csütörtöki kötvényaukciókra figyelhet.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollárt leginkább oldalazás jellemezte az elmúlt napokban. Az 1,25-ös szint felett araszol napok óta a kurzus, és egyelőre nincsenek korrekcióra utaló jelzések. Ami a tőzsdéket illeti, tegnap az USA-ban nem volt kereskedés, pénteken pedig enyhe esést könyvelhettek el a tengerentúli indexek (Dow -0,6 százalék, Nasdaq -0,07 százalék, S&P500 -0,22 százalék). A tegnap nyitva tartó európai piacok a negatív oldalon zárták a kereskedést (CAC40 -0,16 százalék, DAX -0,26 százalék). A hangulatot jelentősen rontotta, hogy az egyik legnagyobb spanyol bank, a Bankia 19 milliárd eurós állami segítséget kért pénteken. A hírre a 10 éves spanyol kötvényhozam 6,5 százalék közelébe száguldott.

Ázsiában stabil emelkedéssel folytatják a hetet az indexek (Nikkei 0,51 százalék, Hang Seng 0,72 százalék, Shanghai 1,18 százalék). Újabb monetáris élénkítésre számítanak a piaci szereplők, a ma reggeli hírek szerint, ez táplálhatja az emelkedést. (A Credit Suisse szerint 315 milliárd dolláros élénkítés jöhet, amely fele a 2008-as csomagnak). Mind az európai, mind az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel. Az árupiacon a kőolajat a 90 dolláros szint állította meg múlt héten, és az árfolyam elrugaszkodott felfelé. Az emelkedés azonban nem volt túl erőteljes, a reggeli órákban is alig 91 dollár felett kereskedtek a kőolajjal. Az arany tegnap tovább emelkedett, és megérintette a 20 napos mozgóátlagot, amely egyelőre megállította a kurzust.

Heti kitekintő:

Az USA-ban elég komoly adatdömping lesz az előttünk álló mindössze négynapos héten. Ma a fogyasztói bizalmi index májusi számait és az S&P Case-Shiller lakásárindex márciusi számait ismerhetjük meg. Holnap a függőben lévő lakásértékesítések áprilisi számait teszik közzé. Csütörtökön az első negyedéves GDP második közzététele esedékes. A pár héttel ezelőtti első negyedévre vonatkozó első gyorsbecslés szerint a gazdasági növekedés 2,2 százalékra lassult a tavaly negyedik negyedéves 3 százalékról. Csütörtökön Chicagói PMI májusi adatára vonatkozóan 56,1 pont a várakozás.

Szokás szerint a hónap első péntekjén jönnek majd az átfogó munkapiaci statisztikák. A piaci konszenzus szerint a mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma májusban 150 ezer fővel nőhetett, a munkanélküliségi ráta pedig az áprilisi 8,1 százalékon stagnálhatott. Az adat előfutáraként már csütörtökön megjelenik az ADP munkapiaci jelentés. Végül pénteken az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index májusi adatának (várakozás: 54 pont) közzétételével zárul a hét.

Magyarországon kétségkívül a mai jegybanki kamatdöntés lesz a hét leginkább figyelt eseménye. Továbbra sem várható változtatás az irányadó ráta 7 százalékos szintjében. Az alaphelyzet továbbra is változatlan: a monetáris politikai döntéseket leginkább a kockázatérzékelésben bekövetkező változások dominálják. Mivel az április végén megfigyelt javulás a kockázatérzékelésben átmenetinek bizonyult, a forint árfolyama volatilis és igen érzékeny a külső sokkokra, a tanács továbbra is óvatos maradhat. Sőt a görög helyzet okozta bizonytalanság további globális kockázati étvágy-romláshoz vezetett. Bár alapvárakozásunk szerint az IMF megállapodás létrejöttével lesz tér kamatcsökkentésre, meg kell jegyeznünk, hogy amennyiben az európai adóssághelyzet tovább eszkalálódik, s emiatt emelkednek a kockázati felárak, a monetáris tanácsnak is kétségei támadhatnak a kamatvágások megalapozottságát illetően.

Holnap reggel február-áprilisi 3 havi foglalkoztatottság-munkanélküliségi statisztikák esedékesek, csütörtökön pedig az első negyedéves beruházási statisztikákat és az ipari termelői árak áprilisi adatát teszi közzé a KSH. Ez utóbbira a várakozásunk 7,2 százalékos növekedés (év/év alapon).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.