BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elcsábították a német befektetőket a külföldi bankok

A Németországon kívüli európai bankok magas kamatokkal csalogatják magukhoz a német befektetőket és milliókra hat is a csábítás.

A Financial Times Deutschland (FTD) számításai szerint az utóbbi 12 hónapban a külföldi pénzintézetek több mint 20 milliárd eurót gyűjtöttek be német kisbefektetőktől. A tavaly április óta eltelt egy évben e német kisbefektetők 21,6 milliárd eurót helyeztek el Németországon kívül működő bankoknál, ami rekordnak számít. Ily módon a befektetéseik teljes összege csaknem a felével, 67 milliárd euróra növekedett.

E fejlemény paradoxnak tűnik – írja a továbbiakban a Németországban megjelenő brit lap. Ugyanis az európai adósságválság kiéleződése óta Németország az EU-n belül az egyik biztos befektetési területnek számít. Ennek köszönhetően szakmai befektetők - például alapok vagy biztosítók - sok százmilliárd eurót irányítottak át a Szövetségi Köztársaságba. Eközben a német betétesek az ellenkező irányú utat járják.

Az FTD információi szerint például a Bank of Scotland a magas kamatígéreteknek köszönhetően már több mint 5 milliárd eurót gyűjtött be német betétesektől. A hollandiai ABN Amro pedig 2 milliárd eurót kasszírozott így. Az orosz tulajdonú VTB Direktbank, amely osztrák engedéllyel német betétesek kegyeinek megszerzéséért verseng, 2011 ősze óta szintén egymilliárd eurót kaszált.

Az FTD ugyanakkor arra is rámutat, nehezen lehet megbecsülni, hogy mennyire van biztonságban a német betétesek külföldi pénzintézeteknél elhelyezett pénze. A kisbefektetők az Európában globálisan érvényes betétbiztosításra támaszkodnak, ez betétesenként maximum 100 ezer euróig nyújt garanciát. E rendszer mögött húzódnak meg az egyes nemzeti biztosítási alapok, amelyek közül számtalan nincs kellően feltöltve. Ha pedig például egy Bécsben bejelentett bank kedvezőtlen pénzügyi helyzetbe kerül, a német betéteseknek abban kell reménykedniük, hogy az osztrák adófizetők szállnak majd be a megmentésük érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.