BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelmeztető sztrájkot tartanak a banki dolgozók Németországban

Több bank és takarékpénztár alkalmazottai egész napos figyelmeztető sztrájkot tartanak pénteken Frankfurtban.

A munkabeszüntetésre a ver.di szakszervezeti szövetség felhívására kerül sor, hogy nyomatékot adjanak követeléseiknek a bértárgyalásokon. Németországban most folyik a mintegy 220 ezer bankalkalmazottat érintő kollektív bérmegállapodás újratárgyalása. Szakszervezeti források szerint a figyelmeztető sztrájkban a Commerzbank, a Deutsche Bank, a Landesbank Hessen-Thüringen és több takarékpénztár alkalmazottai vesznek részt.

A Verdi szakszervezet többek között a fizetések hatszázalékos emelését követelte. A munkaadók a Frankfurtban a hónap elején tartott tárgyalásokon eddig 4,2 százalékos béremelést ajánlottak, amelyet három lépcsőben valósítanának meg 2014 augusztusáig.

A bankok érdekképviseletének vezetője, egyben a Commerzbank igazgatósági tagja, Ulrich Sieber május elején hangsúlyozta, hogy a javaslat mind a munkaadója, mind a munkavállalói részről igazságos. A Verdi szerint ez 12 hónapra számítva csak 1,3 százalékos emelést jelentene, s egyben a reálbér csökkenésével lenne egyenlő, hiszen az ajánlat jelentősen elmarad az inflációs rátától.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.