BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögök folynak a csapból is

Görögök folynak a csapból is, miközben jó hírek érkeztek az amerikai lakáspiacról – írják az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

Amerikában több lakásépítés kezdődött, mint amit vártak. A kapacitás kihasználtság is tovább növekedett, s közelíti a 2006-os csúcsot. Ez pedig azt jelenti, hogy a beruházási aktivitásnak növekednie kéne, ami ugyebár húzza a gazdaságot.

A japán GDP is megtáltosodott, a várt 3,5% helyett 4,1%-kal növekedett az első negyedévben. Ezek után nem meglepő, hogy a befektetők úgy döntöttek, hogy elég volt a görögök által vezérelt eséséből. Így megvették az ázsiai részvényeket és Európa is a pozitív tartományban készül nyitni.

A BUX is kúszhat fölfelé a mai napon, annak ellenére, hogy tegnap réssel ment tovább lefelé. Megpróbálhatjuk ezt a rést betölteni. Ez közel 300 pont emelkedési potenciált jelent és a folytatás szempontjából is fontos lehet, hogy sikerül-e betölteni vagy sem.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- A tengerentúlon ismét negatív volt a hangulat, enyhe mínuszban zárták a kereskedést a vezető mutatók (Dow -0,26%, Nasdaq -0,68%, S&P500 -0,44%).

- A Dow papírok teljesítménye meglehetősen vegyesen alakult, a General Electric 3,4%-kal emelkedett, miközben a Bank of America közel 3%-os mínuszban zárta a kereskedést.

- A Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) jegyzőkönyvéből kiderült tegnap, ha lassul a növekedés vagy a erősödnek a lefelé mutató kockázatok, akkor további monetáris lazításra lehet szükség a gazdaságban.

- Jó ipari termelési adatok láttak tegnap napvilágot az USA-ban, áprilisban 1,1%-kal nőtt a termelés miközben az elemzők ennél csekélyebb, 0,5%-os bővülésre számítottak.

- A megkezdett házépítések száma 2,6%-kal 717 ezerre nőtt áprilisban, miközben az elemzők 685 ezerre számítottak. A kiadott építési engedélyek száma 7%-kal 715 ezerre csökkent, az előrejelzett 730 ezerrel szemben.

- 2,3%-kal emelkedett tegnap a General Motors, miután kiderült, hogy Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway 10 millió GM részvényt vásárolt az év első három hónapjában.

Olaj, arany:

- Az olaj árfolyama egy támaszt talált tegnap. A korábbi 92,5 dolláros mélypont állította meg az árfolyamot, de napon belül 92 dollár alatt is járt az árfolyam. Az elmúlt órákban emelkedésnek indult a WTI, és 93,5 dollár felett is járt az árfolyam.

- Az Amerikai Energiahivatal tegnap publikálta az olajkészletek alakulását. Kőolaj terén 1,75 millió hordó növekedésre számítottak, ezzel szemben 2,13 millió hordóval nőttek a készletek. Benzin terén 100 ezres csökkenés helyett 2,78 millióval zsugorodott a készlet.

- Az arany esése megtorpant tegnap. Az 1.526 dolláros mélypontról 1.539 dollárig korrigált zárásra az árfolyam. Ezt követően emelkedés indult, és 1.550 dollárig emelkedett a kurzus.

Távol-Kelet:

- Több nap esés után észak felé vették az irányt az ázsiai tőzsdék és emelkedés indult (Nikkei 0,65%, Hang Seng 0,74%, Shanghai 1,42%).

- Japánban jó GDP adatot publikáltak, az évesített adat 4,1% lett szemben az elemzők által várt   3,5%-kal.

- Az év/év alapú ipari termelés 14,2% lett az előző havi 13,9%-ról.

Devizák:

- A dollár látványos erősödése tegnap megtorpant. Az árfolyam az 1,268-as mélypontról megfordult, és 1,271-ig emelkedett zárásra. Egy doji gyertya rajzolódott ki tegnap, amely a fennálló trend elbizonytalanodását jelzi. A reggeli órákban gyengülésnek indult a dollár, egészen 1,275-ig emelkedett az árfolyam.

- A forint tegnap újabb mélypontra gyengült (297,6) az euróval szemben, de napközben megfordult az árfolyam, és zárásra 296,6-ig korrigált. A reggeli kereskedésben folytatódott a forint erősödése, és a 200 napos mozgóátlagig (295) süllyedt az árfolyam.

Határidős piacok: - Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

A gyorsjelentést követően tegnap elemzői tájékoztatót tartott az Egis. A gazdasági igazgató elmondta, hogy céljuk, hogy az általános és adminisztratív költségeket szinten tartsák, míg a K+F kiadások emelkedhetnek. A cég korábban 1 milliárd forintnyi gyógyszerkassza befizetéssel számolt, de a támogatott készítmények forgalmának vártnál gyorsabb szűkülése és a támogatás mértékének csökkenése miatt ez az összeg kisebb lehet. A hazai szabályozási környezet változása a vártnál kevésbé érintheti a vállalatot. A sikeres költség kontroll és a gyenge forint hatásaként igen jó eredményt érhet el az Egis a 2011-2012-es évben. Az exportorientált cég kilátásai hosszú távon is jók (Celtrion együttműködés), ami azonban a papír árazásában nem jelenik meg, hiszen az Egis jelentősen alulértékelt a régióbeli versenytársakhoz képest. Az társaság ismételten közzétette az idei évi tervszámait.

Magyar Telekom: További 40 ezer fővel (0,4%-kal) csökkent a mobil előfizetők száma áprilisban. A penetráció 116,5%-ra csökkent. A veszteség ¾-e a Telenornál jelentkezett, a többi a Vodafone-nál. A T-Mobile piaci részesedése 45,75%-ra nőtt, a Vodafone-é stagnált, a Telenoré pedig 3,7%-kal csökkent.

- Az FHB 30,3 millió euró értékű kötvényét (FJ12NV02) visszavásárolta és bevonja őket. Számításaink szerint 130 millió forint profit keletkezhet a tranzakción.

- A PannErgy 2012. május 16-án 20.770 darab saját részvényt vásárolt 604 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.253.429 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 15,45%-a.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.