BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobban fizetnek a vezető papírok

Az előző évinél magasabb osztalékot fizet idén a vezető tőzsdecégek többsége. Ráadásul idén újra osztalékhoz jutnak a Mol részvényesei.

A múlt héten befejeződött a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégek közgyűléseinek szezonja, így most már biztosan lehet tudni, hogy melyik cég mennyi osztalékot fizet. A fontosabb tőzsdecégek közül egyedül a Zwack osztalékát nem tudjuk, mert a társaság a naptári évtől eltérő üzleti éve miatt később tartja a közgyűlését.

Idén eddig 7 A kategóriás és 6 B kategóriás cég döntött osztalékfizetésről. A rendszeresen, minden évben osztalékot fizető társaságok közé tartozik a két gyógyszergyár – a Richter és az Egis – a Magyar Telekom, a Zwack, a két áramszolgáltató – az Elmű és az ÉMÁSZ, a Graphisoft Park, valamint a TC Befektetési Nyrt. A Egis már 2003 óta 120 forint osztalékot fizet, ami a cég profitjának 10-20 százaléka között szokott lenni. A Richter pedig a nyereség negyedét szokta osztalék formájában a részvényeseknek adni.

A tavalyinál többnyire magasabb osztalékok kifizetéséről határoztak a tőzsdecégek közgyűlései. Az Állami Nyomdánál 35-ről 43, a Graphisoft Parknál 25-ről 35, az OTP Banknál pedig 73-ról 100 forintra nőtt az osztalék. A Mol részvényesi 460 forint osztalékhoz jutnak azt követően, hogy tavaly nem kaptak osztalékot. A nyomda részvényesei ennél 1 forinttal a bank tulajdonosai pedig várhatóan 2 forinttal több osztalékot kapnak, mert a cég tulajdonában lévő saját részvények osztalékát is szétosztják közöttük.

Az előző évinél rosszabbul járnak viszont a Richter és a TVK részvényesei. Előbbiek idén nem kapnak osztalékot a tavalyi 82 forint után, utóbbiak osztaléka pedig 860-ról 660 forintra csökken. A tavalyival pontosan megegyező 50 forintos osztalékot kapnak a Magyar Telekom, illetve 120 forintot az Egis tulajdonosai. A B kategóriás cégek közül viszont csak a Nutex tulajdonosai kapnak több – előző évben 10, most 12 forint - osztalékot.

Világgazdaság - Giczi József-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.