BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem szűnik a bizonytalanság

Tegnap összességében folytatódott a gyengülés a hazai fizetőeszköz piacán, azonban a nap végére kisebb erősödést lehetett már látni, így a tegnap napközbeni, 303 feletti árfolyamszintről ma reggelre 301-302 környékére csökkent vissza az EUR/HUF kurzus. Sokat viszont nem változott a kép a tegnapi naphoz képest: a 300-as szint most már lefelé jelent támaszt, ez alatt pedig a valamivel 295 feletti erős szint húzódik, amelyet hétfőn nem tudott leküzdeni lefelé a devizapár. A nemzetközi hírfolyamtól erősen függ, hogy mikor tud visszatérni az EUR/HUF 300 alá – írják az Erste Bank közgazdászai.

A tegnapi napon a kezdeti lendületes gyengülés után megnyugodott délutánra a forint, és a 303,5-ös maximumról 301,5-ig korrigált zárásra az euróval szemben. A reggeli órákban továbbra is a 300-as szint fölött folyik a kereskedés az EUR/HUF-ban. A külpiaci környezet okozta bizonytalanság egyelőre nem szűnik, illetve az IMF-tárgyalások ügyében is csak júniusban várható előrelépés, ami miatt a forintpiacon a szokásosnál is nagyobb lehet a volatilitás az elkövetkező napokban.

Jelentősen megugrottak tegnap a referenciahozamok az állampapírok másodlagos piacán. Az éves szakasztól felfelé 14-22bp-al kerültek feljebb a referenciaszintek. Ma 12 hónapos DKJ aukció lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár ismét nagyot erősödött az euróval szemben: közel két éve nem volt ilyen erős  zöldhasú, a következő megálló az 1,25-ös támasznál található. Ami a tőzsdéket illeti, a nap első felében esésnek indultak a vezető tengerentúli indexek, de a kereskedés utolsó óráiban gyors fordulatot láthattunk (Dow -0,05%, Nasdaq 0,4%, S&P500 0,2%). Ebben segíthetett, hogy az új lakás-értékesítések áprilisban a vártnál jobban alakultak, az előrejelzett 335 ezer lakás helyett 343 ezret értékesítettek. Kiemelkedően jól teljesített az alapanyag szektor, amely több mint 1%-kal került feljebb. Ázsiában nincs határozott irány a kereskedésben (Nikkei 0,3%, Hang Seng -0,3%, Shanghai -0,4%). Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban vannak reggel. Az árupiacon a kőolaj újabb csökkenéssel zárta a kereskedést, a nap végén a 90 dolláros szint állította meg az esést. Az arany leszúrt az 1.530 dolláros támaszig, majd a mélypontról megfordult, és zárásra 1.651 dollárig rallyzott.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Tegnap nem történt komolyabb előrelépés az éjszakába nyúló EU csúcson. A francia fél egyre inkább figyelembe veszi a déli államok érdekeit, miközben a többség támogatná a németek által ellenzett közös kötvénykibocsátást. Angela Merkel azonban utóbbiról úgy vélte, az EU hosszú távú terveibe férne csak bele egy ilyen eszköz, miközben továbbra is hangoztatta, hogy bár szeretné, ha a görögök az euróövezetben maradnának, ennek feltétele, ha a hellén ország eleget tesz az általa vállalt kötelezettségeknek.

Tegnap a nemzetgazdasági tárca jelezte: június 4-én szavazhat a parlament a jegybanktörvény módosításáról, a jogerőre emelkedést követően pedig indulhatnak a tárgyalások az IMF-fel. Mindez azt jelentheti, hogy ha az IMF-nek megfelelnek a módosítások, akkor a tárgyalások megkezdésével nem kell megvárni a június 22-i Ecofin ülést.

A KSH közleménye szerint a kiskereskedelmi eladások volumene márciusban 0,5%-kal nőtt havi szinten a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint, az éves index így 0,9%-os növekedést mutatott. Az adat kedvezőbb lett a vártnál, ami mögött valószínűsíthetően egyszeri hatás állt: a KSH szerint az idén a húsvéti vásárlások már március végén elkezdődtek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.