BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán kijelentése "nem mondható kedvezőnek"

Tegnap sikerült erősödnie a forintnak, bőven 300 forint alatt is járt a közös európai fizetőeszköz. Ma reggel 300 körül kezdte a kereskedést a devizapár, de nemrég némi erősödés kezdődött, 299 közelébe süllyedt a kurzus. Az elmúlt napokban az árfolyam a 303-as szint környékéről fordult vissza, és rövid időre visszakerült a 300-as szint alá a devizapár. Az európai adóssághelyzettel kapcsolatban azonban bármikor érkezhet új hír, ezért kérdéses, hogy ez az erősödés tartós tud-e lenni – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Tegnap a forint 300 felett nyitott, majd erősödni kezdett és 298,2-ig esett az árfolyam. A jó hangulat azonban nem tartott sokáig, zárásra ismét 300 fölé került a hazai fizetőeszköz az euró ellenében. Jelenleg valamivel a 300-as szint alatt tartózkodik az EUR/HUF. A hangulati alapú kereskedés folytatódása valószínűsíthető a mai napon, a piacok továbbra is elsősorban a görög hírekre figyelnek.

A tegnapi 12 hónapos DKJ aukción 7,63 százalékos maximális hozam alakult ki. A papír iránt közepes kereslet mutatkozott, az ÁKK 50 Mrd forint értékben bocsátott ki a DKJ-ból. Az állampapírok másodlagos piacán a megelőző napi jelentősen hozamemelkedés egy része visszakorrigált tegnap, az éves szakasztól felfelé 7-10-al kerültek lejjebb a referenciaszintek.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár töretlenül erősödik tovább, tegnap újabb mélypontra esett az EUR/USD devizapár árfolyama, és zárásra megközelítette az 1,25-ös lélektani szintet. Azonban az RSI indikátor 24-nél jár, ami túladott szinteket jelez, ezért hamarosan korrekció indulhat. Ami a tőzsdéket illeti, ismét eséssel indult a kereskedés a tengerentúlon, de napközben előkerültek a vevők, és zárásra jelentősen eltávolodtak az indexek a napi mélypontoktól (Dow 0,27 százalék, Nasdaq -0,38 százalék, S&P500 0,14 százalék). A friss munkanélküli segély kérelmek a várakozásoknak megfelelően alakultak, 370 ezren regisztráltak a munkaügyi tárcánál a múlt héten. A korábbi adatot 370 ezerről 372 ezerre módosították. A S&P szektorok között a leggyengébb a technológia volt, amely 0,8 százalékal esett tegnap.

Ázsiában rossz a hangulat, a japán piac kivételével enyhe mínuszba kerültek a mutatók (Nikkei 0,13 százalék, Hang Seng -0,24 százalék, Shanghai -0,59 százalék). A határidős indexek döntő többsége a negatív tartományban van ma reggel. Az árupiacon a 90 dolláros szinten megtorpant az olaj áresése. Az arany a nap első felében erősödni tudott, 1.555 dollárról 1.578 dollárig emelkedett az árfolyam, majd irányt váltott és nagyot esett zárásra.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjújában azt nyilatkozta, hogy elindítják a negyedik nemzeti konzultációt, melyben azt kérdezik majd meg az emberektől, hogy hosszabb távon fennmaradjanak-e a különadók. Ő személy szerint az adók fenntartása mellett tör lándzsát. Ez a hír elsőre nem mondható kedvezőnek, azonban megítélésünk szerint nem jelent újdonságot, hiszen az új adóknak valóban tartósnak kell lenniük, hogy fenntartható módon egyensúlyba kerüljön a költségvetés (és ezt az Európai Bizottság is így lássa). Más kérdés, hogy hosszabb távon továbbra is a kiadások csökkentését tartjuk a gazdasági növekedés szempontjából kívánatosnak.

A parlament tegnap módosította a nemrég elfogadott telefonadóról szóló törvényt. Az idei évben a maximálisan fizetendő adó magánszemélyek esetében 400, üzleti előfizetők esetében pedig 1.400 forint lesz. Jövő évtől a már korábban kommunikált 700 illetve 2.500 forint lesz az adó maximuma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.