BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaknem felével visszaesett a hazai pénzügyi szektor nyeresége

Csaknem felével visszaesett a magyarországi pénzügyi szolgáltatók adózott nyeresége az első fél évben, és a szektor üzemmérete is zsugorodott az egy évvel korábbihoz képest. A visszaesés legfőbb oka a makacsul rossz működési környezet.

Összességében alig több mint 47 milliárd forintos adózott eredményt produkált a pénzügyi szektor Magyarországon 2012 első három hónapjában, amely bő 48 százalékkal elmarad a bázisidőszaki nyereségtől – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adataiból. A hat, a számításnál figyelembe vett szolgáltatói szegmens – bankok, fióktelepek, szövetkezeti hitelintézetek, biztosítók, pénzügyi vállalkozások, befektetési vállalkozások – 2011 első három hónapjában még összességében több mint 91 milliárdos adózott eredményt produkált.

Az eredmény szempontjából a pénzügyi vállalkozásoknak kezdődött a legrosszabbul az idei év: a lízing- faktoring- és hitelező cégeket is magába foglaló szektor az első három hónapban összességében 3,2 milliárd forintos veszteséget produkált, holott egy évvel korábbról még több mint 5 milliárdos nyereséget tudott kimutatni.
Nem alakult jól az első negyedév a hazai bankszektor szempontjából sem.

A Magyarországon működő részvénytársasági hitelintézetek a PSZÁF adatai szerint 31,3 milliárd forintos nettó eredményt értek el az első három hónapban: ez a 2011 egészében elért jelentős veszteséghez képest nem rossz, ám a bázisidőszakinak alig több mint a fele. (Ráadásul az elért eredmény nagyobb részét két-három szereplő hozta össze.) Nem alakult jól az eredmény a hitelintézeti fióktelepeknél sem: a náluk kimutatott 3,98 milliárdos, szektorszintű nyereség majdnem 60 százalékos visszaesést tükröz az egy évvel korábbi eredményhez képest.

Viszonylag kicsi, nem egészen 6 százalékos eredménycsökkenést könyveltek el ugyanakkor a biztosítók, amelyek összességében 11,2 milliárdos adózott eredményt produkáltak. A szövetkezeti hitelintézetek viszont – kakukktojásként a sorban – csaknem harmadával növelni tudták eredményüket, így 3,1 milliárdos szektorszintű profitot produkálva.
A felügyeleti statisztikák szerint a pénzügyi szolgáltatói szektor (legalábbis annak a már említett hat szegmenst magába foglaló része) üzemmérete sem tudott nőni az első három hónapban, sőt, a bázishoz képest 1,6 százalékkal még zsugorodott is.

A visszaesésben a mérlegfőösszegének csaknem felét elvesztő befektetői szolgáltatói szektor jár az élen, de komoly mértékben, csaknem 8 százalékkal visszaesett egy év alatt a banki fióktelepek eszközállománya is. A szövetkezeti hitelintézetek viszont az üzemméretüket is növelni tudták, igaz, nem túl jelentős mértékben, 2,2 százalékkal.

A pénzügyi szektor halvány teljesítménye persze nem meglepő, hiszen a változatlanul kedvezőtlen makrogazdasági környezet miatt sem a keresleti, sem a kínálati oldal nem serkenti az üzleti aktivitást. Ebben pedig gyors változás nem is várható az év hátralévő részében, így nem lenne meglepő, ha a hazai pénzügyi szolgáltatók az idén sem tudnának javítani a tavaly elért eredményeiken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.