BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Késő őszre tinta kerülhet az IMF-megállapodásra

A piaci szereplők túlnyomó többsége a 7 százalékos szint tartását várja, csökkentést csak késő ősszel mutatnak az FRA árazások alapján a várakozások. Ekkorra talán tinta is kerülhet az IMF/EU-megállapodásra – vélekedett elemzésében Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (285,00 – 288,50): Bár az előzetesen bejelentett július 2-i dátumhoz képest csúszik a jegybanktörvény elfogadása, és a tegnapi kiskereskedelmi adatunk is rosszabb lett a vártnál (-2,7 százalék), a forint egyikre sem reagált érdemben. Ma reggelt mérsékelt erősödéssel kezdett a hazai deviza, ami újra inkább az enyhén optimista hangulat számlájára írható.

Ma dönt az MNB az alapkamat mértékéről. A piaci szereplők túlnyomó többsége a 7 százalékos szint tartását várja, csökkentést csak késő ősszel mutatnak az FRA árazások alapján a várakozások. Ekkorra talán tinta is kerülhet az IMF-EU-megállapodásra, ami kedvezően hathat a kockázati felárak szintjére, lehetővé téve a monetáris enyhítést, amire a gazdaságnak nagy szüksége lenne a növekedés terveknek megfelelő alakulása miatt.

EUR/USD (1,2460 – 1,2580): A tegnapi eseménytelen nap után 1,25 környékén zárt az árfolyam, és ma is innen folytatjuk. Sem a spanyol bankokat érintő tömeges leminősítés, sem a bankrendszer konszolidációjához igényelt 6 milliárd eurós ciprusi kérelem nem befolyásolta számottevően a legnagyobb forgalommal kereskedett devizapár kurzusát.

A mai enyhén jobb német és francia fogyasztói bizalmi indexek támogathatják az eurót, de mindenki a hétvégi EU csúcs eredményeire vár, ami a huszadik lesz az euró válság, két és fél évvel ezelőtti kirobbanás óta. Vajon sikerül-e előrelépést tennie az Uniónak a fiskális és egyéb pénzügyi együttműködés szorosabbá tétele által a válság megoldása irányába?

CHF/HUF (237,00 – 240,50): Az EUR/CHF keresztben immár megszokott módon stagnálás jellemző 1,2005-1,2010 között. Egy erősödő forint árfolyam esetén távolabb kerülhetnénk a 240-es szinttől, persze a csalódást elkerülendő vérmes reményei ne legyenek egy frankhitelesnek sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.