BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: kettős kommunikációra hajazó nyilatkozatok a kormánytól

A politikusok ma reggeli interjúiban kettős kommunikációra hajazó nyilatkozatokat fedezhetünk fel: míg a kormányszóvivő azt hangoztatja, hogy az ország nem adja fel a szuverenitását az IMF-csomagért cserébe, addig Szijjártó államtitkár úr azt közölte, hogy Magyarország nyitott a törvénymódosításra – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (302,50 – 306,00): A jegybanktörvény zárószavazása elhalasztva, így esély mutatkozik arra, hogy mégiscsak IMF/EKB-konform lesz az új törvény, és akkor végre valahára megindulhatnak a hivatalos tárgyalások. A politikusok ma reggeli interjúiban kettős kommunikációra hajazó nyilatkozatokat fedezhetünk fel: míg a kormányszóvivő azt hangoztatja, hogy az ország nem adja fel a szuverenitását az IMF-csomagért cserébe, addig Szijjártó államtitkár úr azt közölte, hogy Magyarország nyitott a törvénymódosításra.

Ebből továbbra is nehéz megítélni, hogy valójában mi is a kormány szándéka, a törvénybe iktatás elhalasztása mindenesetre kis mértékben erősíteni tudta a forintot, míg a zloty, korona, lej trió stagnál az euróval szemben.

A mai reggel 305,50-ről 304,50-ig erősödött az EUR/HUF árfolyama. Az átlagosnál alacsonyabb volatilitásra számíthatunk ma és holnap, ugyanis London két napig ünnepel.

EUR/USD (1,2360 – 1,2480): Spanyolország az EU-val azon egyezkedik, hogy a bankrendszerüket miképpen tudják stabilizálni. Ez gyakorlatilag azt jelentheti, hogy készül a csomag Madridnak. Nemcsak a bankrendszer ingatag az ibériai országban, hanem a kamatszintek is egyre inkább az egekbe törnek. Az EU számításai szerint hamarosan 8 százalékos lehet a 10 éves spanyol kötvényhozam, amivel hosszabb távon a deficit szinten tartását sem lehetne megoldani, nemhogy a csökkentését. Az eurózónából nem, vagy csak alig érkeznek pozitív hírek mostanában. Ciprus esetében is mentőcsomagot emlegetnek, Angela Merkel egyelőre nem mutat hajlandóságot, hogy puhítana az eddigi szigorú fiskális válságkezelő álláspontján.

A legfrissebb vélemények szerint átlag 50 százalék a QE3-as program bevezetésének esélye. Van olyan befektetési bank, aki 80 százalékra teszi az újabb likviditásbővítési intézkedéscsomag indítását, akár már a következő, júniusi Fed ülésen. Mindez visszavezethető a pénteken közölt gyenge amerikai makroadatokra. Rosszabbak lettek a munkanélküliségi, illetve foglalkoztatottsági mutatók, csökkentek valamelyest a privát szektor bevételei, míg a kiadások kis mértékben emelkedtek, sőt az ISM-index csökkenő értéke is romló hangulatot jelez az Egyesült Államokban. Az EUR/USD árfolyama 1,24 körül mintha stabilizálódást mutatna, egyelőre úgy fest, hogy megállt az euró szabadesése a dollárral szemben.

CHF/HUF (251,50 – 254,50): Azzal, hogy az EUR/HUF árfolyama 300 felett ragadt, és az EUR/CHF szokásosan oldalazik, a CHF/HUF kurzusa stabilan a 250-es szint felett tartózkodik. Ma reggel 253,50 – 254,50 közötti kereskedés a jellemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.