BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa, Kína, USA - A három megakockázat a világgazdaságban

Kevesebb, mint ötven százalékos esélyt ad az euró összeomlásának, akárcsak Görögország kiválásának a világ egyik legtekintélyesebb és legnagyobb befektetési bankja, a svájci Vontobel.

A cég vezető stratégája, Alan Zlatar az alapblog.hu-nak adott nyilatkozatában hangoztatja, hogy szerintük a közeljövőben inkább olyan hírek fognak érkezni Görögországból, Németországból, az európai csúcsértekezletről, amelyeket a piacok pozitívan értékelnek  és ez világszerte nagy tőzsdei rallyt vált ki,  az árfolyamok átlagosan legalább 10 százalékot fognak erősödni.

De ez csak rövid távra szóló prognózis. A Vontobel befektetési bank mégsem gondolja úgy hogy a pozitív európai helyzet akár csak az év végéig fennmarad. A fő stratéga szerint továbbra is nagyok a kockázatok, ezért az általuk kezelt csaknem 150 milliárd eurónyi vagyon túlnyomó részét, mintegy hatvan százalékát a legbiztosabb, de szinte semmi pénzt sem hozó német, amerikai és svájci államkötvényekben tartja most.  A Vontobel hisz az aranyban, továbbá a dollárban és a svájci frankban, nem hisz viszont Oroszországban és a nyersanyagokban.

Nagyobb a valószínűsége, hogy Görögországban a vasárnapi választásokon a mérsékelt konzervatívok és a mérsékelt baloldaliak nyernek. Ez önmagában véve is eufóriát tud kiváltani a piacokon. Előtte, e hét végéig Németországban várhatóan kompromisszum születik a belső erők között arról, hogy az ország felvállalja – ha nem is hangosan kimondva, de lényegileg mégis – más országok adósságainak garantálását, hozzájárul egy európai betétbiztosítási rendszer létrehozásához, továbbá a bankunióhoz, ahhoz, hogy a bankok kikerüljenek a nemzeti fennhatóságok alól és összeurópai intézményrendszer keretében működjenek. Ugyancsak a következő napokban, hetekben várakozásaink szerint létrejön a megállapodás minderről Hollande és Merkel között. A francia elnök elfogadja az általa korábban agyonbírált, a németek által favorizált európai fiskális paktumot, Németország pedig de facto beletörődik a közös európai kötvénykibocsátás valamilyen szoft változatába, azaz beadja a derekát Hollande-nak – vélte Alan Zlatar.

Az elemző szerint a kockázatok továbbra is óriásiak. Az euró körüli válság nem fog megoldódni alapvetően, csupán időlegesen. És most csupán egy globális kockázatról beszélünk. Holott legalább ugyanannyira súlyos a kihívás, ha nem nagyobb, hogy Kína gazdasága roppant mód lassulhat, akár meg is állhat a gazdaság növekedése, miközben belső adósságproblémák labirintusába is belekerült az az ország. A harmadik óriás kockázat a szemünkben, az Egyesült Államok helyzete. Ott is könnyen leállhat a gazdaság, mert kifutnak a stimulusok. Vagy lesz helyettük új, felvállalva a további eladósodást, vagy jön Amerikában is a recesszió.

Három grandiózus kockázati probléma: Európa, Kína, USA. Mindhárom problémát igyekeznek kezelni a politikusok, jegybanki vezetők, piaci szereplők, nem csekély az esélye, hogy e három közül valamelyik mégiscsak bedől.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.