BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulat a piacokon

Hosszas lejtmenetet - amely egy nagyobb esésben csúcsosodott ki két héttel ezelőtt - jelentős emelkedés követte az elmúlt héten a börzéken.

Habár több katalizátorról is beszélhetünk, elsőként - amely felfelé mutató impulzust adott a piacoknak - mindenképpen két makrogazdasági adat tekinthető. Az első a kedd délután napvilágot látott amerikai szolgáltató szektor beszerzési indexe, ami a várakozásoknál enyhén jobb lett, majd a második a másnap hajnalban megjelent Ausztrál GDP-növekedés volt. A gazdasági növekedés 4,3 százalék lett a várt 3,3 százalékkal szemben. Ez az adat azért is érdekes, mert a 2009-es gazdasági fordulatot előrejelző első fecskék egyike az Ausztrál GDP fellendülése volt. A hangulatot tovább javította, hogy egy német újság úgy értesült, már a német kormányzat sem zárkózik el attól, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmuson (ESM) keresztül tőkésítsék fel a spanyol bankokat, amely a Fitch hitelminősítő szerint 60-100 milliárd euróra is rúghat.

A nagyobb szám a legrosszabb esetet, míg a 60 milliárd a várható értéket jelenti. Ez azonban kétszerese a korábban becsült 30 milliárd eurónak. Mindenestre jól jelzi a hangulatváltozást, hogy előbb a jó makrogazdasági adatokra vásároltak a befektetők, utána pedig arra, hogy a gyenge amerikai munkaerő piaci adatok miatt elindulhat a mennyiségi lazítás harmadik köre az Egyesült Államokban, vagyis két ellentétes hír is emelkedést okozott a részvénypiacokon.

Az európai monetáris lazítási várakozásokat Mario Draghi, az EKB elnöke, az amerikai mennyiségi lazítási várakozásokat pedig Ben Bernanke, a Fed elnök hűtötte a hét végéhez közeledve. Ugyanakkor mindketten ígéretet tettek arra, hogy mindent meg fognak tenni, ha a helyzet rosszabbra fordul. Így a csalódott befektetők egy kisebb része zárta a pozíciókat, amely kisebb visszaesést eredményezet a piacokon. Ez persze alig látszott meg az indexeken, sőt a BUX index esetében ez csak napközbeni árfolyamesést tudott elérni. A nap végére csütörtökön és pénteken is a pozitív tartományba lendült az index.

A folytatás tekintetében a kép vegyes, hiszen a heti emelkedésben a forgalom lapvetően alacsonyan alakult. Ugyanakkor bizakodással töltheti el a bika oldalon játszó befektetőket az a tudat, hogy az árfolyamcsökkenések még kisebb forgalommal következtek be. Vagyis a fordulat, amelyeket a piacokon láthattunk tartós lehet, pedig a kockázatos görög választások előtt vagyunk egy héttel.

Száguldottak a spanyol bankok is

A hét nyertesei a Nokia mellet a spanyol bankok lettek. Folyamatos emelkedéssel a heti csúcson zárt a Banko Santander és a Banko Bilbao is. Mindkettő 10 százalék fölötti emelkedést produkált euróban számolva. A száguldás annak volt köszönhető, hogy előbb a Németországból érkeztek engedékenyebb hangok a spanyol megsegítésre, majd arra a pletykára, hogy Spanyolország is a nemzetközi szervezetek védőernyője alá menekül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.