BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszú vesszőfutást követően kis megnyugvás jött

Hosszú vesszőfutást követően kis megnyugvás jött a makrogazdasági adatok terén – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

A májusi szolgáltatóipari beszerzési menedzser index az USA-ban kissé jobb lett a várakozásoknál. Ráadásul az ausztrál gazdaság is megtáltosodott, és a negyedik negyedévi 2,5 százalékos növekedést követően (revideált 2,3 százalékról) 4,3 százalékkal száguldott az idei első negyedévben. Ez most örömmel tölti el a befektetőket. Azért annyi érdekesség van a dologban, hogy emlékeink szerint a 2008-2009-es krízis során Ausztrália volt az első, amely a depresszióból való kilábalás jeleit mutatta. Ha a forgatókönyv most is hasonló, akkor érdemes vételi pozíciókban gondolkozni.

USA, Európa:

- Felfelé vették az irányt a vezető tengerentúli indexek, és emelkedéssel zárták a kereskedést (Dow 0,22 százalék, Nasdaq 0,66 százalék, S&P500 0,57 százalék).

- A pénzügyi szektor teljesített a legjobban az USA-ban, a JP Morgan, a Bank of America és a Morgan Stanely is 3-4 százalékos pluszba lendült a nap végére.

- Az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 53,5 pontról 53,7 pontra emelkedett, így a várakozásokat túltejesítette.

- Újabb mélypontra zuhant tegnap a Facebook árfolyama, 4,3 százalékos esést követően 25,87 dolláron zárta a napot.

- Az európai piacokat elkedvetlenítette a spanyol pénzügyminiszter tegnap reggeli kijelentése, hogy gyakorlatilag kiszorultak az állampapírpiacról.

- A G7 pénzügyminiszterei és jegybankelnökei a tegnapi telefonos konferenciájukon a pénzügyi és fiskális unió létrehozásában eddig elért eredményeket beszélték meg, és abban állapodtak meg, hogy összehangolt lépéseket tesznek a válság kezelésére.

- A Moody’s éjszaka bejelentette, hogy több európai bank adósminősítését lerontja (pl. Unicredit, Raiffeisen, Erste).

- Délután 13:45-kor az EKB tart kamatdöntő ülést, ahol a kamat 1 százalékon tartását várják az elemzők.

Olaj, arany:

- 1.620 dollár környékén oldalazott tegnap az arany árfolyama. A reggeli kereskedésben erőre kapott a kurzus, de az 1.630 dolláros szintet egyelőre nem sikerült áttörnie.

- A kőolaj oldalazással zárta a kereskedést 84,3 dolláron, és reggel ismét emelkedni tudott 84,9 dollárig.

- Az Amerikai Energiahivatal ma publikálja a benzin- és kőolaj készletek alakulását. Kőolaj terén 500 ezer hordós csökkenésre, benzin terén pedig 950 ezer hordós emelkedésre számítanak az elemzők.

Távol-Kelet:

- Ázsiában pozitív a hangulat, a japán tőzsde vezeti az emelkedést (Nikkei 1,73 százalék, Hang Seng 1,04 százalék, Shanghai 0,03 százalék).

- Az ausztrál GDP meglepte a piacokat, az első negyedévben 4,3 százalékkal bővült a gazdaság, miközben az elemzők 3,3 százalékot vártak (az előző negyedévit pedig 2,35 százalékról 2,5 százalékra módosították).

Devizák:

- A forint egy szűk sávban oldalazott a tegnapi kereskedésben, látványos mozgásról nem beszélhetünk. A hajnali nyitásban a tegnapi zárószint körül kezdett a hazai fizetőeszköz, és minimálisan erősödik.

- Az EUR/USD árfolyama korrigált, vagyis a dollár erősödött tegnap 1,245-ig. A reggeli kereskedésben megfordult a hangulat és újra gyengül a tengerentúli deviza, közelíti a 1,25-ös szintet.

Határidős piacok: Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Richter. A cég részvényenként 660 forintos osztalékot fizet június 18-tól kezdődően.

- Az E-Star tegnap jelentette be, hogy a lengyel Bank Zachodnitól 36 millió zloty (8,2 millió euró) 5 éves hitelt vesz fel. A hitel célja az EETEK akvizíció lengyelországi részének refinanszírozása. A hitel kamata: 1 hónapos WIBOR + 3 százalék (jelenleg: 4,82 százalék + 3 százalék = 7,82 százalék). A kamatfizetés havonta esedékes, a hitel június 30-ig kerül lehívásra. A lehívás előtt az E-Starnak teljesítenie kell a bank által meghatározott kondíciókat. A hír egyértelműen kedvező. A piac korábban úgy vélte, hogy az E-Star nem fogja tudni refinanszírozni a hiteleit, így eladás indult meg a papírban. A tegnapi bejelentésre hatalmasat emelkedett a részvény, ami még ma is folytatódhat.

- Sajtóértesülések szerint a horvát pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Áldott Zoltán INA igazgatósági tag eltávolítása nem képezi a horvát kormány és a MOL közti megbeszélések tárgyát. Hozzátette, hogy (i) további fejlesztések szükségesek a finomítók és a kúthálózat vonatkozásában, (ii) újra kell tárgyalni az FB tagok hatáskörét, valamint a részvényesi megállapodást. A hír kedvező a MOL-ra nézve, hiszen azt mutatja, hogy a horvát kormány inkább racionális, mint politikai oldalról közelít a kérdéshez.

- Az OTP vezető tisztségviselői a bank javadalmazási politikája keretében összesen 60.000 darab OTP részvényt kaptak. Az igazgatósági tagok fejenként 6.400 darabot, míg az igazgatóság elnöke 8.000, az igazgatóság alelnöke pedig 7.200 darabot kapott. Az OTP saját részvény állománya 4.659.843 darab.

- A PannErgy 2012. június 5-én 1.600 darab saját részvényt vásárolt 598 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.355.302 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 15,94 százaléka.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.