BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállt a forint látványos gyengülése

Komoly gyengülést szenvedett el pénteken és összességében az egész múlt héten a hazai fizetőeszköz, ma reggel az euró/forint devizapár 304,5 környékén kezdte meg a napot – kezdik elemzésüket az Erste Bank közgazdászai.

A pénteki, 307 körüli szinteken is megforduló kurzus után ez tehát némi forinterősödést jelent, amiben jelentős szerepe lehet annak, hogy ma a magyar parlament mégsem fog szavazni a jegybanktörvényről. Az elmúlt hetekben kirajzolódott trend további forintgyengülésre enged következtetni, azonban mind az európai adósságválságról, mind a magyar IMF-tárgyalások ügyében bármilyen fontosabb, új hír eltérítheti az árfolyamot. Felfelé 306, majd 309 forint körül látunk szinteket, lefelé 303-nál, majd 300 forintnál található szint.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A hét utolsó napján igen gyors forintgyengülést láthattunk, az EUR/HUF egy időre a 307-es szint fölé emelkedett. Továbbra is igen kedvezőtlen a külső piaci környezet, erős a kockázatkerülés, a hangulat a ma reggeli nyitásban sem javult. Ebben a helyzetben nem tett jót a piacoknak a jegybanktörvény körüli huzavona. A szavazás mai elhalasztásáról szóló hír pozitívnak tekinthető, egyelőre úgy tűnik, hogy elég lesz ahhoz, hogy megállítása a forint látványosabb további gyengülését.

A mostani piaci környezetben azonban nem nagyon látunk teret nagyobb forinterősödésre, az európai adósságválság eszkalálódása és az IMF-megállapodás hiánya pedig inkább a forint gyengülése irányába mutat. A londoni piacok ma és holnap zárva tartanak, a likviditás így alacsonyabb lehet a forintpiacon.

A hét utolsó napján az állampapírok másodlagos piacán – a forint gyengülésével, és a csődkockázati mutatók emelkedésével párhuzamosan – emelkedtek a referenciahozamok. A 3-15 éves szakaszon további 19-27bp-al kerültek feljebb a referenciaszintek. A héten a diszkontkincstárjegy aukciók lesznek.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár erősödésével kezdődött a pénteki kereskedés, az EUR/USD árfolyama újabb lokális minimumra esett 1,229-ig, ahonnan hirtelen irányt váltott és 1,243-ig korrigált zárásra. Korrekció indult, a napokban 1,25 fölé is kerülhet az árfolyam. Rossz napjuk volt pénteken a vezető tengerentúli mutatóknak, a nyitást követően lejtőre kerültek az árfolyamok, és 2 százalék feletti mínuszban zárták a napot (Dow -2,22 százalék, Nasdaq -2,82 százalék, S&P500 -2,46 százalék). A vártnál gyengébb makroadatok keserítették el a befektetőket, ráadásul a 200 napos mozgóátlagot is áttörték az indexek, amely tovább lökte a mélybe a piacokat. A szektorok közül a pénzügy vezette az esést (-3,8 százalék), de a technológia is közel 3 százalékos veszteségben zárt.

Ázsiában sem túl jó a hangulat, nagy mínuszokban mozognak az indexek (Nikkei -1,7 százalék, Hang Seng -2,26 százalék, Shanghai -2,16 százalék). Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel. Az árupiacokon a kőolaj tovább zuhant pénteken, közel 4 százalékos veszteséggel 83,2 dolláron zárt. A hajnali kereskedésben további 2 százalékot veszített értékéből a kurzus. Nagyot rallyzott viszont pénteken az arany, mert a befektetők szerint nagy a valószínűsége az újabb monetáris élénkítésnek. Az árfolyam több mint 4 százalékkal, 1.627 dollárig emelkedett.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az USA-ban a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma mindössze 69 ezerrel nőtt májusban, a várt 150 ezerrel szemben, miközben az előző havi adatot is jelentősen lefelé korrigálták (115 ezerről 77 ezerre). A munkanélküliségi ráta 8,1 százalékról 8,2 százalékra emelkedett. A gyengébb munkapiaci adatok nyomán a piaci szereplők úgy gondolják, hogy a Fed hamarosan egy újabb élénkítő programot jelenthet be. AZ ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index májusi értéke szintén rosszabb lett a vártnál, miután az áprilisi 54,8 pontról 53,5 pontra süllyedt. A várakozás 53,8 pont volt.

Varga Mihály, IMF főtárgyaló kérésére mégsem szavaz ma a parlament a jegybanktörvényhez benyújtott módosításokról, miután az EKB a múlt héten több dolgot is kifogásolt a benyújtott törvénymódosításokkal kapcsolatosan. Az IMF osztja az EKB szigorúbb elvárásait a törvénnyel kapcsolatosan, így tehát a mai szavazás végül is elhalasztásra került. Kedvezően értékelendő, hogy a kormány nem megy szemben az EKB-val, illetve az IMF-fel, azonban a halasztás tovább tolja a tárgyalások megkezdésének időpontját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.