BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepően erős a magyar piac

A magyar piac meglepően erős. Harmadik napja emelkedik, miközben a nemzetközi piacok jobb esetben is csak vegyes mozgást tudtak felmutatni – kezdik elemzésüket az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

Mára viszont a nemzetközi hangulat a jelentős csökkenéseket követően pozitívabbá vált. Ugyanakkor a rövidtávú indikátorokra tekintve a BUX index is emelkedhet ma még tovább, de a 20 napos mozgóátlag már közel van 16.707 pontnál, ami megállíthatja az emelkedést. Ráadásul fölötte 17.073 pontnál találjuk a 30 napos mozgóátlagot, 17.620 pontnál pedig a 200 naposat.

Vagyis alig indult meg valamiféle emelkedés, máris ellenállások tömkelege van előttünk, ami nagy valószínűséggel megnehezíti az emelkedést, ha tényleg arra akarunk menni. Persze ezt támasztják alá a jó vállalati eredmények, míg az ellenkezőjét a romló makrogazdasági adatok, amelyek a vállalati profitkilátásokat is rombolhatják. Persze ez ellen hatnának további mennyiségi lazítások.

A fenti gondolatmenet jól mutatja, hogy kellően bonyolult a helyzet, és még nem is vettünk mindent figyelembe – hiszen azt gondoltuk, hogy a döntéshozók kontrollálhatják a folyamatokat. Ha mégsem, – na ebbe bele sem merünk gondolni.


USA, Európa:

- Csökkenéssel kezdték a napot a vezető tengerentúli mutatók, a kereskedés felénél (0,7-0,8 százalék körüli veszteségnél) a piac irányt váltott, és a Dow kivételével emelkedésben zártak az indexek (Dow -0,14 százalék, Nasdaq 0,46 százalék, S&P500 0,01 százalék).

- A leggyengébben az ipar és a pénzügy teljesített, mindkét szektor 1 százalék körüli mínuszban zárt.

- A G7 országok tartanak ma tanácskozást, a pénzügyminiszterek és a jegybankelnökök a görög és spanyol problémákat fogják tárgyalni egy telefonkonferencián.

- A Standard and Poor’s hitelminősítő tegnapi közleménye szerint, legalább 1:3-hoz az esélye annak, hogy a görögök kilépnek az eurozónából, ha a vezetés elutasítja a reformokat.

Olaj, arany:

- Csökkenéssel indult a nap a kőolaj piacán, de a 81,2 dolláros minimumnál irányt váltott az árfolyam, és 0,9 százalékos pluszban, 84 dolláron fejezte be a kereskedést. A hajnali órákban is folytatódott a hegymenet és újabb 1 százalékot emelkedett a WTI árfolyama.

- Az arany emelkedése megtorpant, tegnap egy szűk sávban oldalazott az árfolyam 1.630 dollár alatt.

Távol-Kelet:

- Jó hangulatban telik a kereskedés a távol-keleti piacokon (Nikkei 1,04 százalék, Hang Seng 0,98 százalék, Shanghai 0,2 százalék).

- Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 20 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette az irányadó rátát.

Devizák:

- A forint erősödött tegnap az euró ellenében. Bár a nap elején még gyengült a hazai fizetőeszköz, de gyorsan irányt váltott, és a napi maximumról (305,4) zárásra 302-ig süllyedt. A következő napokban a 200 napos mozgóátlagot (297) is visszatesztelheti az árfolyam.

- Folytatódik a korrekció az EUR/USD devizapárban, tegnap is nagyot gyengült a dollár. 1,24-ről 1,25 fölé rallyzott a kurzus. A reggeli órákban is folytatódik a dollár gyengülése.

Határidős piacok: Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- A Magyar Telekom úgy számol, hogy idén a korábban becsült 10 milliárd helyett csak 8 milliárd forintnyi telefonadót fizet, míg jövőre ezt 20 milliárd forint lesz. Az új adót, melyet a parlament tegnap fogadott el, 2012. július 1-től vezetik be határozatlan időre. Előzetes számításaink szerint ez a mostani 500 forintos célárunkat 410 forintra csökkentheti. Ajánlásunk továbbra is Csökkentés.

MOL : A parlament elfogadta a Robin Hood adó 8 százalékról 11 százalékra történő emelését a jövő évtől. A lépés egybevág a korábbi tervezettel.

- A MOL reagált a horvát sajtóban az INA-val kapcsolatban megjelentekre. A cég elmondta, hogy a leírtak tárgyi tévedéseket tartalmaznak. A MOL támogatja, hogy a horvát kormány az INA Felügyelő Bizottságába új tagokat nevezzen ki a horvát gazdasági miniszter és a pénzügyminiszter személyében, így első kézből értesülhetne az INA-t érintő folyamatokról.

- A kormány jövőre további 40 milliárd forintot spórolna a gyógyszerkiadásokon azzal, hogy a 230 milliárdos kassza túllépését teljes egészében a gyártókkal fizettetné meg. Eddig túlköltés esetén fokozatosan csökkent a támogatás mértéke. A Richterre és az Egisre gyakorolt hatás éves szinten maximum 2 milliárd forint lehet, de ennek pontos kiszámításához a részletes árbevételi adatok ismerete szükséges. A hír egyértelműen negatív a gyógyszergyártókra, de jelentős árfolyamhatásra nem számítunk.

- A PannErgy 2012. június 4-én 2.200 darab saját részvényt vásárolt 597 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.353.702 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 15,93 százaléka.

Gazdasági hírek

- Az Európai Bizottság kívánságának megfelelően a parlament tegnap törölte az alaptörvényből a jegybank és a PSZÁF összevonását lehetővé tevő passzust. A végszavazást az EKB által kifogásolt pontok módosítása miatt elhalasztották.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.