BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minél nagyobb a tranzakciós adó, annál károsabb

Érdemi erősödést mutatott tegnap a forint, a 285,3 körüli szintig került az EUR/HUF árfolyam – írják az Erste Bank elemzői.

A tegnapi MNB döntésre meg sem rezdült a kurzus, az ülés a vártnak megfelelő eredményt hozott. Ma egyelőre nincs további forinterősödés, 286 körül hullámzik reggel az EUR/HUF devizapár. A héten kezdődő EU csúcs hatással lehet az árfolyamra, és akár azt is eldöntheti, hogy vajon a jelenlegi szintekről melyik irányba mozdul el a kurzus. Felfelé 286,7-nél, majd 290-nél látunk szinteket, lefelé 282 forintnál található ellenállás a 285 forintos szintet követően.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Erősödni tudott tegnap a forint, és továbbra is relatíve stabil az árfolyam, miközben a nemzetközi befektetői hangulat továbbra is változékony. A tegnapi döntése a Monetáris Tanácsnak, miszerint maradt a 7 százalékos jegybanki alapkamat nem okozott meglepetést, pozitív hír volt azonban, hogy Simor András jegybankelnök szerint az MNB-törvény mostani módosítása már nem képezné akadályát annak, hogy megkezdődjenek a formális tárgyalások az IMF-el. A nemzetközi hatások továbbra is erősek lehetnek, így egyelőre kivárás látszik a piacon a holnapi EU csúcs előtt, ahol a téma a fiskális unió és bankunió kérdései lesznek.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 7,14 százalék lett, ismét jelentős, 130 Mrd forintot meghaladó kereslet mutatkozott a papír iránt. Az állampapírok másodlagos piacán tegnap kisebb hozamcsökkenés következett be a görbe teljes lejáratán. A diszkont hozamok 4-5bp-al, a kötvényhozamok pedig 4-6bp-al kerültek lejjebb.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon Merkel beszédének félrefordítására nagyot esett az euró. A kancellár szerint, amíg ő él, addig nem lesz adósságmegosztás az EMU-ban. Valójában azonban azt mondta, hogy amíg ő él, addig nem lesz teljes adósságmegosztás az EMU-ban. (A dollár erősödő trendje továbbra is látható.) Ami a tőzsdéket illeti, tegnap emelkedni tudtak az amerikai piacok a várakozásoknál jobb lakásadatoknak köszönhetően. (Dow +0,3 százalék; S&P500 +0,5 százalék; Nasdaq +0,6 százalék). A CaseShiller házárindex hó/hó alapon növekedett, amely a második pozitív jel a lakáspiac szempontjából két napon belül.

Emelkedést láthattunk Ázsiában is az esteleges kínai stimulusnak illetve az Európa körüli pozitívabb hangulatnak köszönhetően. (Nikkei +0,8 százalék; Hang Sheng +1 százalék; Shanghai -0,3 százalék). Az árupiacon az arany árfolyama továbbra is egy enyhén emelkedő sáv alján vacillál. Az olaj árfolyama a 79 dolláros szint környékéről alig moccan, leginkább a gazdasági lassulástól való félelmek miatt. Rövid távon a mai olajkészlet adatok befolyásolhatják leginkább a kereskedést. Az amerikai határidős piacok jelenleg stagnálnak.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Ma kezdődött a 2013-as költségvetési törvényjavaslat parlamenti vitája Matolcsy György expozéjával az országgyűlésben. A tervezet legkritikusabb pontja, hogy a kormány egyre feljebb srófolja a pénzügyi tranzakciós adóból várt bevételi szintet. A hivatalos éves bevétel jelenleg 320 milliárd forint, de a sajtóban napok óta kering egy 400 milliárd forintos szám is, mint a legújabb foglalkoztatáspolitikai elképzelések bevétel oldali lába. Nagyon kiszámíthatatlan, hogy az adó mit fog okozni a gazdaságban és hogy mekkora a reálisan beszedhető összeg, de minél feljebb emeli az összeget a kormány, annál nagyobb lehet a káros nemzetgazdasági hatás.

A vártnak megfelelően változatlanul (7 százalékon) hagyta az alapkamatot a Monetáris Tanács tegnapi ülése, miközben ismét volt javaslat a 25bp-os csökkentésre is. A tanács állásfoglalása szerint kamatcsökkenésre a kockázati megítélés javulása és az inflációs kockázatok csökkenése esetén kerülhet sor. Közzétételre kerültek a jegybanki stáb legfrissebb inflációs és növekedési előrejelzései. Az idei évi átlagos inflációra vonatkozó várakozás a márciusban közzétett 5,3 százalékról 5,6 százalékra emelkedett, a jövő évire vonatkozó pedig 3 százalékról 3,5 százalékra. A GDP a márciusban várt 0,1 százalékos növekedés helyett 0,8 százalékkal csökkenhet 2012-ben, míg 2013-ra mindössze 0,8 százalékos növekedést vár a jegybank (a márciusi előrejelzés még 1,5 százalékos volt). Kedvező hír volt, hogy Simor András jegybankelnök szerint az MNB-törvény mostani módosítása már nem képezné akadályát annak, hogy megkezdődjenek a formális tárgyalások az IMF-el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.