BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem vehetünk mérget arra, hogy a forint nem gyengül tovább

Tegnap a javuló nemzetközi hangulat nyomán a forint is erősödni tudott, közel került a 301-es szinthez a kurzus. Ezt követően ma kisebb gyengülést látunk, 302-303 között jár az EUR/HUF devizapár – írják az Erste Bank közgazdászai.

A mai mozgás mögött sem magyar specifikus, hanem nemzetközi hatások állnak. Jó jel lenne, ha a gyengülés ezekről a szintekről már nem folytatódna tovább ma, azonban nagyon törékeny a globális befektetői hangulat, így erre nem vehetünk mérget. Az elmúlt hetekben látott irány továbbra is folytatódó forintgyengülésre enged következtetni. Felfelé 303, utána 306 forint környékén látunk szinteket, lefelé a 300 körüli szint jelenthet támaszt.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Megnyugodni látszanak a kedélyek a forintpiacon. A hazai deviza tegnap erősödni tudott az euró ellenében. Bár a nap elején még gyengült a hazai fizetőeszköz, zárásra 302-ig csökkent az EURHUF. Az árfolyamnak tehát jót tett, hogy a magyar parlament nem ment szembe az IMF/EKB párossal, és elhalasztotta a szavazást a jegybanktörvényről. Emellett enyhülni látszanak a feszültségek a nemzetközi piacokon is. 

A megelőző napok jelentősebb hozamemelkedése után tegnap kisebb korrekciót láthattunk az állampapír-piacon. A 3-15 éves szakaszon 5-9bp-al kerültek lejjebb a referenciaszintek. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz. 

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a feszültségek enyhülésével folytatódik a korrekció az EUR/USD devizapárban, tegnap is nagyot gyengült a dollár. 1,24-ről 1,25 fölé rallyzott a kurzus. A reggeli órákban is folytatódik a dollár gyengülése. Ami a tőzsdéket illeti, csökkenéssel kezdték a napot a vezető tengerentúli mutatók, ám a kereskedés felénél (0,7-0,8 százalék körüli veszteségnél) a piac irányt váltott, és a Dow kivételével emelkedésben zártak az indexek (Dow -0,14 százalék, Nasdaq 0,46 százalék, S&P500 0,01 százalék). A leggyengébben az ipar és a pénzügy teljesített, mindkét szektor 1 százalék körüli mínuszban zárt.

Jó hangulatban telik a kereskedés a távol-keleti piacokon (Nikkei 1,04 százalék, Hang Seng 0,98 százalék, Shanghai 0,2 százalék). Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 20 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette az irányadó rátát. Az árupiacon csökkenéssel indult a tegnapi nap a kőolaj piacán, de a 81,2 dolláros minimumnál irányt váltott az árfolyam, és 0,9 százalékos pluszban, 84 dolláron fejezte be a kereskedést. A hajnali órákban is folytatódott a hegymenet és újabb 1 százalékot emelkedett a WTI árfolyama. Az arany emelkedése megtorpant, tegnap egy szűk sávban oldalazott az árfolyam 1.630 dollár alatt. Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A G7 országok tartanak ma tanácskozást, a pénzügyminiszterek és a jegybankelnökök a görög és spanyol problémákat fogják tárgyalni egy telefonkonferencián.

A Standard and Poor’s hitelminősítő tegnapi közleménye szerint, legalább 1:3-hoz az esélye annak, hogy a görögök kilépnek az Eurózónából, ha a vezetés elutasítja a reformokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.