BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Páncélt növesztett a forint

Kockázatkerülés uralkodott el a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, azonban a forint meg sem rezzent. Az Egyesült Államok vezető indexei is esését mutatnak, elemzők szerint az európai aggodalmak miatt.

17 óra után

A forint stabilitását indokolhatja, hogy a piaci szereplők kivárnak az IMF-tárgyalások szempontjából kulcsfontosságú jegybanktörvény módosítása miatt. A tárgyalások megkezdését már nagyrészt beárazhatták a piaci szereplők az elmúlt hetek kedvező híráramlásának (Simor és Varga közös levele a törvényről, IMF/EKB-konform jegybanktörvény) következtében, így további erősödés nem indokolt, különösen a hétfőn kifejezetten negatív külpiaci környezetben.

A forint „elleni”, vagyis gyengülésre játszó pozíció felvételétől pedig szintén tartózkodnak a piaci szereplők, hiszen az IMF-től a közeli jövőben bármikor érkezhet észrevétel a jegybanktörvény módosításáról, és ha pozitív véleményezés érkezik, akkor az esésre spekulálók veszteségeket könyvelhetnének el.

Az euró 1,254-os árfolyamról 1,248-ig esett a dollár ellenében. A forint továbbra is 287-es és 288-as szintek között mozog délután is az euró ellenében.

A forint stabilitását indokolhatja az is, hogy az euró/dollár árfolyamának sem következett be jelentős mozgás, bár a közös európai deviza fél százalékos gyengülése alapesetben a forint legalább hasonló mértékű esését hozza magával.

A forint mozdulatlanságát támogathatta az is, hogy miután a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kedden a friss Inflációs Jelentés alapján dönt a jegybanki alapkamatról (várhatóan 7 százalék marad a ráta), Simor András elnök a sajtótájékozatón részleteket árulhat el a gazdasági és inflációs folyamatokról, ami érdemben befolyásolhatja a befektetők alapkamat alakulásáról alkotott képét.

15 óra körül

A forint stabilan 287-288-as szint között mozog az euróval szemben hétfőn, vagyis a hazai deviza egész nap stabil tudott maradni annak ellenére, hogy a tőzsdéken kockázatkerülés mutatkozik, és a vezető európai indexek 1,5-2 százalékos esést mutatnak.

A piaci szereplők pesszimista várakozásokkal tekintenek a hét második felében esedékes EU-s csúcs elé. Az Egyesült Államokban 1 százalékos eséssel indítottak a vezető tőzsdeindexek, később fokozták veszteségeiket, és a Standard & Poor’s 500 index 1,4 százalékos esésbe kapcsolt.

A befektetők Spanyolország miatt is aggódnak, és ezen az sem segített, hogy a Reuters értesülése szerint a Moody’s a teljes spanyol bankszektor leminősítésére készül. Jóllehet, az ország adósminősítésnek rontása után nem lehet váratlan a bankok adósminősítésének rontása, azonban a bankrendszer gyengélkedése miatt minden kedvezőtlen hírre fokozottan figyelnek a befektetők. Emlékezetes, Spanyolország 100 milliárd eurós csomagot kap bankrendszere rendbe hozatalára.

A feltörekvő devizának számító, kockázatosnak tekintett forint a nemzetközi hangulat romlása esetén rendre eséssel szokott reagálni, ugyanakkor az elmúlt napokban a hazai devizának támaszt ad, hogy egyre közeledik az EU/IMF-tárgyalások megkezdése, és támogatóan hat, hogy Simor András MNB-elnök sem aggódik már azért, hogy a jegybanktörvény miatt nem kezdődhetnek el a hiteltárgyalások.

Simor András, az MNB elnöke az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának hétfői ülésén azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank  egyetért a jegybanktörvény módosításaival.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.