BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább hasít a forint – Mi történt?

Az eurót kedden délután 289 forint alatt jegyzik a piacon. A forint öt hete nem állt ilyen erős szinten a közös európai deviza ellenében. A forint erejét a stabilizálódó nemzetközi környezet mellett segíti, hogy Magyarország egyre közelebb kerül az EU/IMF-tárgyalások megkezdéséhez.

A forint jelentősen erősödött a vezető devizákkal szemben kedden, így az eurót már a lélektani 290-es kurzus alatt jegyzik. Reggel még 291-es szint felett is állt a kurzus.

A forint a régiós devizáknál jobb teljesítményt mutat hétfőn és kedden, miután a nemzetközi piacokon halvány optimizmus látszik, és a magyar kormányzati tisztségviselők nyilatkozatai alapján a piaci szereplők azt gondolják, hogy hamarosan kezdődhetnek az EU/IMF-hiteltárgyalások. Az előző héten pénteken 295-ös szint felett is jegyezték a közös európai devizát.

Tegnap Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a HírTV-ben azt mondta, hogy Simor Andrással, az MNB elnökével levelet küldhetnek az IMF-nek, és ebben ismertetik a jegybanktörvényről szóló megállapodást. A miniszter tegnap reggel az MR1 Kossuth Rádióban pedig azt mondta, hogy kompromisszum született a jegybanktörvényről, és hamarosan indulhatnak a tárgyalások. Ezzel az utolsó komoly akadály is elhárul az elöl, hogy a tárgyalásokat megkezdhessük – hangsúlyozta.

Rogán Antal frakcióvezető pedig délután azt mondta, hogy a frakció a jövő héten házszabálytól való eltéréssel fogadja el az Országgyűlés a jegybanktörvény módosítását, amelyet a kormány terjeszt a parlament elé.

A nyilatkoztatok segítették a forintot, mert a piaci szereplők szerint egyre közelebb kerül Magyarország az EU/IMF-tárgyalások megkezdéséhez. Most tényleg úgy tűnik, hogy a magyar kormány kis lépésekkel a hiteltárgyalások felé halad – kommentálta az eseményeket Thu Lan Nguyen, a Commerzbank frankfurti közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.