BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint következő megállója 294-295 körül lehet az euróval szemben

Tegnap ismét gyengülni kezdett a hazai fizetőeszköz, az EUR/HUF devizapár ma reggel pedig már 290 körül áll. Ezzel elérte az elmúlt másfél hónap kereskedésére jellemző, 284-290 forintos sáv tetejét a kurzus – írják az Erste Bank elemzői.

Az európai hangulatban egyelőre nem látszik jelentősebb pozitív változás. Ha áttörné a kurzus a szintet felfelé, akkor a következő megálló 294-295 forint körül lehet. Ha megfordulna (megjavulna) a hangulat, és a forint erősödésnek indulna, akkor a sáv másik oldala, 284-285 forint körül jelenthet támaszt az EUR/HUF devizapárnak.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint árfolyama most sem tudta magát függetleníteni a nemzetközi eseményekről, de a tegnap délutáni gyengülésben az is benne volt, hogy az Európai Központi Bank közzétette aggályait a pénzügyi tranzakciós adóval kapcsolatban. Ha őszinték akarunk lenni, akkor el kell mondanunk, hogy nem értjük teljesen a negatív piaci reakciót a hírre, hiszen aki egy kicsit is végiggondolta, hogy az MNB adóztatásának terve mit jelent, annak nem okozhatott negatív meglepetést az EKB dorgálása. Ennek ellenére a forint kissé megbillent a hírre. Az európai adóssághelyzet mindemellett továbbra is rosszul néz ki, az euróövezet perifériájának államkötvényeit ütik, a spanyol hosszú hozamok most már jópár napja a magyar hozamok felett járnak. (Ebben változást hozhat Ewald Nowotny, EKB tanácstag piaci bizalmat erősítő reggeli kijelentése az ESM válságkezelő alapról.) Az MNB tegnapi kamatdöntése végül nem jelentett meglepetést, a forint nem igazán reagált a kamat tartásáról szóló határozatra.

A tegnapi, 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción az ÁKK „csak” a tervezett, 45 milliárd forintos mennyiséget értékesítette. Mindemellett azonban a rövid hozamszintek tovább csökkentek: a kamatdöntés előtti aukción (amikor még nem lehetett száz százalékig biztosra venni a kamattartást) jóval 7% alatti, 6,86%-os hozamon keltek el a papírok, azonban a tartást követően is érdemben 7% alatt maradtak a hozamok. Eközben viszont a kötvényhozamoknál enyhe hozamemelkedés következett be. Egyre meredekebbé kezd tehát újra válni a hozamgörbe (érzésünk szerint joggal), azonban a rövid hozamok továbbra is azt sugallják, hogy a következő néhány hónapon belül kamatvágás lehet. Ez összhangban van várakozásunkkal, miszerint a negyedik negyedévben kamatcsökkentési ciklus kezdődhet, az év végéig pedig 6,25%-ig csökkenhet az alapkamat.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a spanyol és az olasz kötvényhozamok tegnapi emelkedése ismételten erősítőleg hatott a dollár árfolyamára és a jegyzés 1,2117-ről 1,2061-re csökkent. Ma reggel azonban Ewald Nowotny, EKB tanácstag szavaira euróerősödés kezdődött. Az amerikai részvénypiacokon tegnap újfent csökkenést lehetett megfigyelni (Dow -0.8%; S&P500 -0.9%; Nasdaq -0.9%). A növekedési kilátások tekintetében meghatározónak tekintett, a világ legnagyobb csomagküldő szolgálatának, az UPS-nek az eredménye elmaradt a várakozásoktól. Zárás után jött az Apple gyorsjelentése, amely ugyancsak elmaradt a várakozásoktól.

Az ázsiai piacok is csökkentek a szerdai kereskedés során (Nikkei -1,8%, Hang Seng -0,6%, Shanghai -0,1%). Az IMF véleménye szerint Kínának a gazdasági hanyatlás kockázatával kell szembenéznie és a Valutaalap a belföldi kereslet élénkítését javasolja annak érdekében, hogy az ország csökkentse külföldi függőségét. A WTI olaj ára tegnap enyhén tudott emelkedni, melynek keretében 88,05 dollárról 88,5-re emelkedett a jegyzés értéke. Az arany ára is kismértékben feljebbre tornászta magát és az 1577,05 dolláros nyitás után 1580,95 dolláron fejezte be a napot. A várható tengerentúli esőzések miatt nagy korrekciót mutatnak az agrártermékek is, köztük a kukorica és a búza ára is erőteljesebben mozgott lefelé. Mínuszban vannak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Nem változtatott tegnap az MNB az alapkamaton , az maradt 7%-on. A monetáris tanács közleménye szerint, „a változékony kockázati környezet és a célt hosszabb időszakon keresztül meghaladó infláció továbbra is óvatos monetáris politikát indokolnak”, ami hűtheti kissé a kamatcsökkentési várakozásokat, miközben a kamatdöntésen sem alakult ki olyan szoros szavazati arány, mint amire korábban számítani lehetett. A kamat tartására továbbra is jelentős többség szavazott a jegybankelnök szerint. Mindazonáltal szerintünk a negyedik negyedévben kamatcsökkentési ciklus kezdődhet, az év végéig pedig 6,25%-ig csökkenhet az alapkamat.

Tegnap délután megérkezett az Európai Központi Bank véleménye a pénzügyi tranzakciós adóról és annak kiterjesztéséről a jegybankra. A közlemény szerint a jogszabály sérti az MNB funkcionális és intézményi függetlenségét, továbbá felveti azt, hogy a költségvetést a jegybank forrásaiból kívánják finanszírozni, ami a monetáris finanszírozás tilalmába ütközik. A hír szerintünk nem jelent túl nagy meglepetést. Azt gondoljuk, hogy az ügy feszültség forrását jelenti az IMF tárgyalásokon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.