BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piac egyelőre nyugodt a magyar kormány intézkedései kapcsán

Erősödni tudott tegnap a forint, 288 alatt is járt reggel az euró árfolyama – írják az Erste Bank elemzői.

Tegnap erősödni tudott a forint, a 290-es szint, úgy tűnik, hét végén meg tudta fogni az EUR/HUF kurzust. Ma reggel is stabilnak látszik a hazai fizetőeszköz árfolyama. Ha nem történik valami váratlan, és nem változik meg jelentősen a befektetői hangulat, akkor a 285-290 forint között maradhat az euró árfolyama az elkövetkező napokban.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Erősödött tegnap a forint, ezzel a teljesítménnyel azonban nem volt egyedül a régióban. A lengyel zloty és a cseh korona is erősödni tudott (a román lej helyi okok miatt azonban ismét gyengült). A dollár is gyengült tegnap az euróval szemben, ilyenkor pedig általában erősödni szokott a forint is. A ma reggeli hangulat vegyesnek mondható, a brüsszeli eurócsoport ülésén nagy áttörés már nem jelentkezett a másfél héttel ezelőtti EU csúcshoz képest, miközben a kínai gazdaságból viszonylag gyenge adatok láttak napvilágot.

A kormány legújabb költségvetési terveivel kapcsolatban a piac egyelőre továbbra is nyugodtnak látszik. Kérdés, hogy a nemzetközi szervezetek hogyan fogják kommentálni az ötleteket. Ismeretes, hogy az EKB már vizsgálja az MNB megadóztatásáról szóló passzust, de azt nem lehet tudni, mikor teszi közzé erről az álláspontját.

Az ÁKK 2-5 bázispontos hozamemelkedést mért az állampapírok másodpiacán. Érdekesség, hogy most nem csupán az éven túli, hanem az éven belüli papíroknál is ekkora volt a hozamemelkedés. Kérdés, hogy a mai, 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukción is látunk-e hasonló mértékű hozamemelkedést.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon az EUR/USD árfolyam enyhe emelkedését lehetett megfigyelni, a kurzus 1,226-ról 1,231-re változott. A részvénypiacokon a tengerentúlon kisebb esést láthattunk nap végére (Dow -0,3 százalék, Nasdaq -0,2 százalék, S&P500 -0,2 százalék). Az S&P szektorindexek közül alapanyag (-1,2 százalék) és az energia (-1,1 százalék) voltak a nap vesztesei. A gyorsjelentési szezon elkezdődött az USA-ban, amit hagyományosan az Alcoa szokott megnyitni. A cég egyszeri eredményektől tisztított nyeresége a várt 5 cent helyett 6 cent lett részvényenként. Az ázsiai piacokon kismértékű csökkenés jellemezte a kereskedést (Nikkei: -0,2 százalék, Hang Seng: -0,2 százalék, Shanghai: -0,3 százalék). Rossz hír, hogy a kínai gazdaság import kereslete a várt 11,3 százalék helyett csak 6,3 százalék lett és közben az export bővülésének a sebessége is csökkent.

A nyersanyagpiacokon az olaj tegnap erősödni tudott, azonban hajnalban visszavetette a fekete arany lendületét a hír, hogy úgy tűnik, Norvégiában enyhül a sztrájkhelyzet, így a kínálat oldali aggodalmak enyhülhetnek. Unalmas kereskedés volt az arany piacán, az árfolyam egy szűk sávban oldalazott, és 1.586 dolláron zárta a kereskedést. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az eurózóna pénzügyminiszterei a tegnap kezdődő ülésükön megállapodtak, hogy még júliusban megkapják a spanyolok a mentőcsomag első részletét, 30 milliárd eurót, a bankok feltőkésítéséhez. Jó hír, hogy a spanyolok könnyítést kaptak a költségvetési hiánycélokat illetően: idén a korábban elvárt 5,3 százalék helyett 6,3 százalékos hiányt, jövőre pedig 4,5 százalékos hiányt kell elérni, és csak 2014-ben kellene a deficitet a GDP 3 százaléka alá szorítani. Azonban aggodalomra ad okot, hogy továbbra sem tűnik tisztázottnak az ESM és az EFSF állampapírpiacon való beavatkozásának lehetősége (mint ismert, a hollandok és a finnek is ellenzik ezen intézmények állampapírpiaci beavatkozását anélkül, hogy az adott, segítséget kapott ország ne vázolna fel egy teljes makrogazdasági-költségvetési tervet). A spanyol és az olasz hozamok továbbra is a figyelem középpontjában vannak. A spanyol 10 éves kötvény hozama 7 százalék fölé, az olaszé pedig 6,1  százalék fölé emelkedett.

Mario Draghi EKB elnök tegnap arról beszélt, hogy szükség esetén további kamatcsökkentés sem kizárt.

Tegnap a Parlament elfogadta a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló javaslatot. Az illeték tranzakciónkénti felső határa 6 ezer forint lehet, ami jó hír, de a sarc kiterjesztése az MNB-re és a Kincstárra komoly aggályokat vet fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.