BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aranyár - Egy kis lökés is elég volt a nagy ugráshoz

Nem jött váratlanul az arany árának elmúlt heti hirtelen emelkedése. Miután az árfolyam, mint egy sima víztükör kifeszülni készült, egy kis csobbanás is elég volt már ahhoz, hogy mozgás jöjjön a megmerevedő vízfelszínbe. Aztán Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is dobott még egy követ a pocsolyába azzal, hogy egy a pénzcsapok közeli megnyitását sejtető kijelentést tett, amit a tőzsdeparkettek világszerte, köztük az arany és az ezüst piaca is, kitörő örömmel fogadtak – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az elmúlt hetet a korábbi időszakban tapasztalt unalmasan oldalazó mozgásával indította az arany. Aztán szerdán az árfolyam hirtelen éles kanyart vett felfelé, és 1.600 dollár fölé kapaszkodott, ahol három hete járt legutóbb. A hét utolsó két napján nem csak sikerült megvédeni a visszahódított ártartományt, de még további erősödésre is futotta. A sárga nemesfém vonzásában aztán az ezüst is maga mögött hagyta a 27 dollár alatti szinteket, és a hét végére közel került a 28 dollárhoz.

Míg a hét elejét az Athénnak juttatandó segélyek felfüggesztése, és az euró elhagyására kényszerülő Görögország kálváriája, valamint a finanszírozhatatlanul magas spanyol illetve olasz kötvényhozamok körüli piaci aggodalmak jellemezték, addig a kereskedési hét végén már a befektetők felbátorodása volt megfigyelhető. A jókedvet okozó hangulatfelelős ezúttal az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi volt, aki csütörtökön egy londoni befektetési konferencián a sajtónak szokatlan elszántsággal úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett pénzintézet kész a közös pénz védelmében minden szükséges lépést megtenni, majd hozzátette: "és higgyék el nekem, ez elegendő lesz". A részvény és árupiacok egy emberként ugrottak erre a hírre, ami többek között az arany és az ezüst árfolyamát is a magasba emelte.

Az olasz központi bank élén korábban „csodát” tett Draghi egyidejűleg utalt arra is, hogy az EKB-nak felhatalmazása van a magas spanyol és olasz kötvényhozamokkal való törődésre, amit a megfigyelők a kötvénypiacokon való közvetlen beavatkozás beharangozásaként értelmeztek. Erre a déli országok állampapírjainak vásárlásán keresztül lenne például mód, hiszen az EKB által támasztott kereslet erősítené a papírok árfolyamát, ami leszorítaná a mostani magas hozamszinteket. Ez tehát az amerikai Fed által korábban már két alkalommal is bevetett mennyiségi lazítás (Quantitative Easing) újbóli importja lenne a kontinentális Európába.

 A piacokon tapasztalt lelkesedés éppen ennek a QE-ként rövidített varázsszónak tudható be, amire már az év eleje óta minden spekulatív irányultságú befektető vár szerte a világban. Az USA két eddigi kötvényvásárlási programja eredményeként ugyanis 2009 eleje óta megduplázódott az arany árfolyama. Ezért a befektetők abban bíznak, hogy egy ilyen típusú monetáris intézkedés legalább középtávon hasonlóan áldásos hatással lehet ismét a nemesfémek jegyzésére. Ha nem is dollárban, de euróban számolva ez a remény nem is megalapozatlan, ami az arany forintban mért árfolyamára is kedvezően hatna. A legfőbb európai jegybankár erős mondatai átmenetileg elűzték a rossz hangulatot és visszaadták a piacnak az utóbbi időkben annyira hiányzó bizalmat. Annál is nagyobb a kíváncsiság, hogy a most következő csütörtökön az EKB kamatdöntő ülése milyen határozatokkal zárul, illetve hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottságának szerdán befejeződő tanácskozását milyen sajtónyilatkozatok kísérik majd. Amerikából továbbra sem érdemes számítani a nemesfémek piacát feltüzelő hírre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.