BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A forint képzeletbeli ezüstérmes a devizák között

Az év első munkanapján érvényes állapotot alapul véve a forint jól teljesít a Bloomberg hírügynökség összehasonlító táblázatában – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (277,50 – 281,00): Az optimista nemzetközi hangulat az itthoni számokban is megmutatkozik, az EUR/HUF árfolyama tegnap piaczárás előtt nem sokkal a 277,60-as szintet érintette. Tavaly szeptemberi szintre (470 bázispont) süllyedt a hazai referencia CDS-felárunk, az állampapíroknál a 10, illetve 15 éves hozamszintek is markánsan csökkentek a másodpiacon. Ma reggel is erősen nyit az euró/forint kurzus. 278 környékén indul a kereskedés, és egyelőre úgy tűnik, hogy tartani tudja magát az árfolyam a 280 alatti szinteken.

Az év első munkanapján érvényes állapotot alapul véve a forint jól teljesít a Bloomberg hírügynökség összehasonlító táblázatában: a 25 vizsgált feltörekvő fizetőeszköz közül a columbiai peso után a forint a képzeletbeli ezüstérmes ma délelőtt az euróval szemben, míg a legrosszabb helyezést a román lej produkálta. Az évkezdet óta 13 százalékkal erősebb a forint, ami akár 15 százalék fölé is tornászható lenne, ha az EKB valóban hatásos intézkedéseket jelent be az euró védelme érdekében, és eközben hazánk érzékelhető lépéseket tesz az IMF szerződés irányába.

EUR/USD (1,2200 – 1,2320): Péntek délután még az 1,24-es szintekkel kacérkodott az EUR/USD árfolyama, de tegnap estére, illetve ma reggelre reálisabb szintekre, 1,2250 környékére csökkent a jegyzés. Csütörtökre várható a nagy bejelentés, akkor kiderülhet, hogy Draghi úr és csapata hogyan képzeli megmenteni az eurót, melyek azok az intézkedések, amelyek szerintük elegendőek, hogy a piaci szereplők elhiggyék, nem kell aggódni az eurozónáért. A vitatott korlátlan kötvényvásárlási program jótékony hatással lehet a spanyol és olasz hozamokra, de csalódást keltene, ha önmagában csak ezt jelentenék be holnapután az EKB sajtótájékoztatón.

Az EFSF, illetve ESM alapok forrásaival és ezek felhasználásával kapcsolatosan kellene közös nevezőre jutni. Szóba kerülhet a közös kötvénykibocsátás kérdése is abban az esetben, ha Németország enged a korábbi álláspontjából. Csütörtökig kivárásra és 1,22-1,2350 közötti EUR/USD árfolyamokra számíthatunk. Az új EKB intézkedések bejelentése után, a program kedvező fogadtatása esetén is legfeljebb 1,25-ig erősödhet az euró a dollárral szemben, míg ellenkező esetben a kurzus támadást indíthat az 1,20-as mérföldkő ellen.

CHF/HUF (231,00 – 234,50): Ma reggel 231,20-ig, idei legalacsonyabb értékéig esett a CHF/HUF árfolyama, majd később korrigált a kurzus 232 fölé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.