BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A hőségben nem érdekli a befektetőket a költségvetés felpuhulása

Az EUR/HUF kurzus tegnap kicsit emelkedett, az árfolyam végül 286 forint körül állt meg, és ma reggel is ehhez közeli szinteket látunk – írják az Erste Bank elemzői.

Az elmúlt egy-két nap unalomba fulladó kereskedése után ma már lehet, hogy egy kicsit visszatér az élet a piacokra, a befektetők leginkább az Európai Központi Bank döntésére figyelhetnek. Ezért ma délután elképzelhető akár jelentősebb elmozdulás is. Felfelé 288 forintnál, lefelé 285, majd 282 forintnál látunk szinteket az EUR/HUF kurzusban.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Tegnap kissé gyengült a forint a romló nemzetközi hangulatban, azonban nagy elgyengülésről egyelőre nem beszélhetünk. A ma délutáni EKB kamatdöntés végre kimozdíthatja csipkerózsika álmából a piacokat. Addig továbbra is kivárás jöhet a forintban. A magyar kormány legutóbbi ötlete (a költségvetés felpuhításáról és a jegybank megadóztatásáról) egyelőre nem érte el a befektetők ingerküszöbét ebben a tikkasztó hőségben. Mindazonáltal ez az ügy erőteljesen befolyásolhatja az IMF-tárgyalásokat, és ha az ellentét kiéleződik a nemzetközi szervezetek és a kormány között, az akár a forint gyengülését is okozhatja. Egyelőre azonban nincs hivatalos válasz a nemzetközi szervezetektől, csupán annyit tudunk, hogy az EKB elkezdte vizsgálni az MNB-t az adófizetésbe bevonni szándékozó jogszabályt, a magyar jegybankelnök pedig élesen bírálta a tervet.

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap csendes kereskedés mellett 2-8bp-os hozamcsökkenést regisztrált az ÁKK a referenciahozamokban. Ma 12 hónapos DKJ aukció lesz, a meghirdetett mennyiség 45 milliárd forint.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a tegnapi kereskedés során gyengült az euró a dollárral szemben, 1,261-ről 1,252-re csökkent a kurzus. A múlt heti EU csúcs által kiváltott eufória ugyanis kezd eltűnni a piacokról, ismét emelkedett mind a spanyol, mind pedig az olasz államkötvények hozama. A spanyol 10 éves hozam 6,2 százalékról 6,4 százalékra, az olasz pedig 5,6 százalékről 5,7 százalék fölé nőtt. A befektetők ma 25bp-os kamatcsökkentést remélnek az EKB-tól. Emellett a mai 3 Mrd eurós spanyol kötvényaukció lehet még fontos piacbefolyásoló tényező. Ami a tőzsdéket illeti, tegnap zárva tartottak a tengerentúli piacok, a Függetlenség napját ünnepelték az USA-ban. Az európai piacok lejtőre kerültek a nap elején, és az utolsó órák emelkedése sem tudta pluszba lendíteni az indexeket (CAC40 -0,11 százalék, DAX -0,2 százalék, FTSE -0,06 százalék).

Ázsiában a hongkongi index 0,26 százalékot, a Nikkei 0,36 százalékot a Shanghai index pedig 1,39 százalékot veszített értékéből. A határidős piacokon vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel. Az árupiacon eséssel indult a kereskedés a kőolajban, a 88 dolláros lokális csúcsról fordult le az árfolyam, és 87,6 dollárig esett a hajnali órákban. A norvég sztrájk folytatódása miatt további csúszások várhatóak az olajszállításokkal, de az olajexport leállásától egyelőre nem kell tartani. Az Amerikai Energiahivatal ma publikálja a készletadatokat. Kőolaj terén 2,3 millió hordós csökkenésre számítanak az elemzők, míg benzin terén 1 millió hordós emelkedésre. Meglehetősen nyugodt kereskedés volt tegnap az arany piacán, az árfolyam 1.614-1.619 dollár között oldalazott.

Nem volt komolyabb piacmozgató hír tegnap. Az USA piacain nem volt kereskedés, és jelentősebb makroadatot sem tettek közzé. A befektetők ma az EKB kamatdöntésére figyelhetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.