BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Elszakadt a cérna", de már erősödik a forint

Pénteken jelentősebb gyengülést mutatott a forint, ami főképp nemzetközi hatásokra következett be. Az azt megelőző napokhoz képest kicsit „elszakadt a cérna”, 286 forintról közel 290 forintig drágult az euró – írják az Erste Benk elemzői.

Ma reggel szerencsére kicsit jobbnak tűnik a hangulat, ezért a forint is kissé erősödni tud: az EUR/HUF kurzus 288 körül állt reggel. Komolyabb szintek 285 forintnál, illetve 290 forintnál vannak. Ezeket a szinteket fontosabb hírekre (például az IMF tárgyalásokkal, vagy a nemzetközi gazdasági környezettel kapcsolatos jelentősebb hírekkel) törhetné át a kurzus.

Rövid hazai piaci áttekintés:

A forint árfolyama a pénteki gyengélkedés után ma reggel kisebb erősödést mutat. Ez a dollár euróval szembeni gyengülése mellett annyira nem meglepő. A forint pénteki esése elsősorban a romló nemzetközi hangulat rovására írható, dea  pénteki esésben a hazai fizetőeszköz kicsit gyengébben teljesített a régióban a többi fizetőeszköznél (leszámítva persze a helyi történések miatt újabb és újabb mélypontokat ütő román lejt). Ez lehet egyszerű enhye túllövés is, de lehet, hogy a kormány legújabb kormányzati intézkedése is közrejátszhatott ebben. Ha a jelenleg ismert szabályok mentén vezetné be a költségvetési élénkítést a kabinet, akkor a hiány jelentősebb növekedése várható jövőre, így pedig nehezülhetnek a tárgyalások is az IMF-fel.

Az állampapírpiacon az ÁKK a hét utolsó napján 8-12 bázispontos hozamemelkedés mért az éven túli referencialejáratoknál.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a dollár tovább folytatta menetelését és ennek következtében 1,24-ről 1,23-ra változott az EUR/USD. Azaz, a befektetők kevésbé adták a dollárt, hiába emelkedett elméletben az esélye az újabb monetáris enyhítésnek a gyenge munkapiaci adatok hatására. Az euró gyengülése azonban összefüggésben állhat az EKB inkább csalódást keltő csütörtöki döntésével, amikor is csupán kamatot csökkentett, de egyelőre vonakodik további, mennyiségi lazításra „emlékeztető” intézkedéseket hozni. A részvénypiacokon vártnál rosszabb makroadatok lejtőre küldték piacokat, vastag mínuszt mutattak zárásra az amerikai indexek (Dow -1 százalék, Nasdaq -1,3 százalék, S&P500 -0,9 százalék). Az összes ázsiai index több mint 1 százalékot veszített értékéből a hét kezdetén (Nikkei -1,3 százalék, Shanghai -1,3 százalék Hang Seng -1,6 százalék).

Eséssel zárt a WTI olaj pénteken, a 86,7 dolláros nyitás után 84,5 dollárig zuhant zárásra az árfolyam. Reggel azonban kisebb emelkedést látunk. Befolyásolhatja az olaj árfolyamát, hogy a teljes norvég olajkitermelés is leállhat napokon belül, mert a norvég olajmunkások továbbra sem állapodtak meg a munkaadóikkal. Ez a lépés komoly kisesést jelentene az olajpiacon, ezért sokan arra számítanak, hogy a kormány hamarosan közbeavatkozik. Az arany unciánkénti ára pénteken ugyancsak csökkenést mutatott: az 1.604 dolláros nyitás után 1.583 dollárig zuhant a kurzus. Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az Egyesült Államokban a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak számának változása csalódást okozott pénteken, a júniusi adat a várt 100 ezer helyett mindössze 80 ezer lett. A munkanélküliségi ráta a vártnak megfelelően 8,2 százalékon stagnált. A gyenge foglalkoztatottsági adatok miatt újra felerősödhetnek az újabb monetáris lazítással kapcsolatos piaci várakozások.

A magyar parlament pénteken elfogadta a jegybanktörvény módosítását. Az IMF tárgyalódelegáció július 17-én érkezik hazánkba, és megkezdődhetnek a hiteltárgyalások a készenléti vagy elővigyázatossági hitelkeretről.

A KSH ma reggeli adatai szerint 701,1 millió euró volt hazánk májusi külkereskedelmi többlete, ami szinte hajszálra megegyezik az általunk várt értékkel (700 millió euró) és felülmúlja a piaci konszenzust (600 millió euró). A piacihoz képest magasabb külkereskedelmi szufficit összefüggésben lehet a májusban a piacon várthoz képest magasabb ipari termelési számokkal is (utóbbi esetében még az általunk várt optimista előrejelzéshez képest is jobban alakult az ipari kibocsátás). Az adatok fényében egyelőre nem változtatunk -0,5 százalékos GDP előrejelzésünkön az idei évre.

Hétfői kitekintés

Az USA-ban viszonylag adatszegény hét áll előttünk. Szerdán a külkereskedelmi mérleg májusi adataira lehet érdemes egy pillantást vetni, ennél fontosabb lesz viszont a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikákat teszik közzé, pénteken pedig a termelői árak júniusi és a fogyasztói bizalmi index júliusi adataival zárul a hét.

Magyarország esetében a hét legfontosabb makroadata a júniusi inflációs statisztika lesz, amit szerdán reggel tesz közzé a KSH. Várakozásunk szerint a havi index 0,2 százalékkal nőhetett, az éves ráta így 5,6 százalékra gyorsulhatott a májusi 5,3 százalékról. A járműüzemanyag-árak csökkentek júniusban is, ami jelentősebb mértékben elősegítette, hogy a havi index viszonylag moderált maradjon. Ennél kicsit kétségesebb az élelmiszerárak alakulása, elsősorban a kedvezőtlen időjárási helyzet miatt átlag feletti drágulást várunk havi szinten. Az elkövetkező hónapokban az élelmiszerárak jelentette kockázat, a telefonadó és az alacsony bázisadatoknak köszönhetően tovább emelkedik az infláció, majd az év végére 5,2 százalékra lassulhat az éves index.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.