BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esik a tőzsde és a forint – Még nincs pánik

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 215,65 pontos, 1,25 százalékos csökkenéssel, 17.096,31 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 4,3 milliárd forint volt, a vezető részvények az Egis kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője elmondta: pénteken inkább eladások voltak, a nap végére sikerült "átlendülni" a 4 milliárd forinton. A csütörtökön kezdődött elkedvetlenedés pénteken erősödött az amerikai munkaerőpiaci adatok nyomán, nap közben egyre erősödő lefelé csorgás volt tapasztalható a nyugat-európai piacokon is.

A magyar piacon ennek a Mol volt az egyik nagy vesztese és a Magyar Telekom. Az OTP egyelőre csütörtöki záróára körül tudott maradni, de voltak elbizonytalanodások a nap során: inkább a nap végére vették, míg a többieket inkább a nap végén adták be. Picit árnyalódik az elmúlt napok emelkedő képe, a csütörtökön elindult lendületvesztés pénteken kicsit nagyobb teret kapott, a realizálások folytatódtak - mutatott rá az üzletkötő.

A forint tovább gyengült - 289.90 körül jár - annak ellenére, hogy a parlament megszavazta a jegybanktörvényt, ami elvileg az IMF/EU-tárgyalások legnagyobb akadálya volt. Az euró/dollár az 1,23-as szintre ment le. Általában csökken a kockázatvállalási hajlandóság, inkább realizálnak a befektetők. Kérdés, hogy a jövő héten érkeznek-e jobb hírek, amelyektől a piac erőre tud kapni, vagy az az irány, ami a hétvégén kezd körvonalazódni, nagyobb lendületet kaphat a jövő héten. Egyelőre nem pánikszerű eladásokról van szó, de markánsan kezd eladóra fordulni a piac itthon és kint is - mondta Sőre Balázs. 

A Mol 250 forinttal, 1,53 százalékkal 16.100 forintra csökkent, 786,7 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 21 forinttal, 0,59 százalékkal 3.540 forintra esett, forgalmuk 2,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 2,26 százalékkal 433 forintra gyengült, forgalma 239,1 millió forint volt. A Richter árfolyama 395 forinttal, 1,07 százalékkal 36.500 forintra csökkent, a részvények forgalma 589,0 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 223,4 millió forintos forgalom mellett 55 forinttal, 0,37 százalékkal 15.105 forintra erősödött.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.026,95 ponton zárt pénteken, ez 10,26 pontos, 0,99 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.