BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feszültség alakulhat ki az IMF-tárgyalásokon

Tovább tudott erősödni tegnap a forint, ma reggel 284,5 forintot kellett fizetni kezdetben a közös európai fizetőeszköz egy egységéért (azóta kisebb forintgyengülés látható), írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

A kereskedés viszonylag nyugodt volt az elmúlt napokban, a forint is az elmúlt időszakhoz képest kevésbé széles tartományban mozog. A tengerentúli kereskedési szünnap és fontosabb adatközlés híján ma is kicsi lehet a forgalom, és nyugodt maradhat a kereskedés. Egyébként a kurzus két napja a 285 feletti szint alá tudott kerülni, de egyelőre nem indult meg az árfolyam a 282 forint körüli szint felé.

Csak kisebb elmozdulásokat mutatott tegnap a forint árfolyama, és összességében minimális erősödéssel zárta a napot, továbbra is a 285-ös szint alatt. Ma az amerikai piacok zárva tartása miatt feltehetően nem lesz túl nagy aktivitás a forintpiacon sem. Kivárás jöhet a holnapi EKB kamatdöntés és a pénteki átfogó USA-beli munkapiaci adatok előtt.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 7,14% lett, közepes nagyságú kereslet mellett. A másodlagos piacon minimális mértékű (2-5bp-os) felfelé korrekció történt a referenciahozamokban a görbe teljes lejáratán.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon a dollár enyhén gyengült az euróval szemben és az 1,257-es nyitószint után 1,2608-as árfolyamon fejezte be a kereskedést, annak ellenére, hogy a várakozásokat meghaladó mértékben nőtt az ipari megrendelések nagysága. Összességében egyébként az elmúlt napokban nem mutatott jelentősebb kilengést az EUR/USD devizapár, 1,26 körül hullámzik a kurzus. A nemzetközi részvénypiacokon, a tengerentúli tegnapi rövidített kereskedésben pluszba tudtak lendülni a legfontosabb indexek (Dow 0,6%, Nasdaq 0,8%, S&P500 0,6%). Ma zárva tartanak a tengerentúli börzék, a Függetlenség napját ünneplik az Egyesült Államokban. Az ázsiai piacokon reggel jelentősebb elmozdulás nélkül zajlik a kereskedés (Nikkei 0,5%, Hang Seng 0,2%, Shanghai -0,2%).

A hétfő korrekciót követően tegnap újra szárnyra kapott a WTI kőolaj árfolyama. A 85 dolláros ellenállás áttörését követően 87,6 dollárig rallyzott a kurzus. Az arany ára is emelkedett, 1.617 dollárig emelkedett az unciánkénti ár. A piacokon kivárás lehet a jellemző a következő napokban, mert a hét második felében megjelenő adatokra figyelnek a befektetők. Holnap EKB kamatdöntő ülés lesz, a tengerentúlon pedig ADP foglalkoztatottsági adatokat publikálnak. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az ipari cikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban 0,7%-kal emelkedett júniusban a várt 0,1% helyett.

Az Európai Központi Bank (EKB) megkapta a magyar kormány kérését, hogy vizsgálja meg azt a törvénymódosítást, ami az MNB-re is kiterjesztené a tranzakciós illeték megfizetését. Az EKB arról nem nyilatkozott, hogy mikorra várható a vizsgálat befejezése. Korábban Simor András jelenlegi jegybankelnök azt mondta, hogy a módosító javaslat értelmezhetetlen, veszélyes és jogellenes. Simor azt is közölte, a jegybank nem fogja az illetéket áthárítani. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tegnap ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte Simornak nem kellett volna „ezt a típusú” nyilatkozatot tennie, hanem érdemes lenne vizsgálnia, hogy milyen körben tudja az nemzeti bank áthárítani a díjat és milyenben nem. Rogán azt mondta: "nem vagyok benne biztos, hogy ez a lépése az elnök úrnak helyes, de mivel a jegybank független, ezért ezt a lépését nem kívánjuk kritizálni". Az illeték kiterjesztésére vonatkozó javaslat, amennyiben ahhoz tartalmában ragaszkodik a kormány, feszültségeket szülhet a nemzetközi szervezetekkel a hiteltárgyalásokon. Ha nem változik a jelenlegi kormányzati szándék, az később negatív hatással lehet a magyar piacokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.