BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hektikus volt a kereskedés a forint piacán

Enyhe gyengülést mutat ma reggel a hazai fizetőeszköz, 287 forint körül áll az euró – írják az Erste Bank elemzői.

A világszerte tapasztalt aszályos időjárás az elmúlt egy-két hétben rányomta a bélyegét az árfolyamokra is. A búza ára június közepe óta közel 20 százalékkal nőtt, és ez a trend folytatódhat, ha a meleg, száraz idő nem enyhül. Az időjárás romlása idővel a hazai fogyasztói árindexet felfelé húzhatja, ha a meteorológiai helyzet nem javul a közeljövőben.

Tegnap viszonylag hektikus volt a kereskedés a forint piacán az Európai Központi Bank kamatdöntését követően, azonban nap végére nem volt lényeges elmozdulás a forintban. Az EUR/HUF kurzus azonban ma reggel kisebb emelkedést mutat, az árfolyam 287 közelébe emelkedett reggel. Közel jár a kurzus a 288 forintos szinthez, ha ezt átvinné a devizapár felfelé, akkor 290-ig kerülhet az árfolyam. (Igaz persze, hogy egy kisebb szint épp a jelenlegi árfolyamnál, valamivel 287 forint alatt is látható). Lefelé szinteket 285, majd 282 forintnál látunk.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Simor András tegnapi levelének nyilvánosságra kerülése után - mely szerint a tranzakciós illeték súlyosan sérti a jegybank függetlenségét, mivel csökkenti annak mozgásterét a kamatpolitika kialakításában és veszélyezteti pénzügyi függetlenségét - esni kezdett a forint, azonban a nap végére visszakorrigált. Ennek következtében összességében csak kisebb mértékű forintgyengüléssel zártuk a napot. Ma a piac leginkább az USA-beli átfogó munkapiaci adatokra figyelhet.

A tegnapi 12 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 7,29 százalék lett, 100 Mrd forintot kissé meghaladó benyújtott ajánlat mellett. Az állampapírok másodlagos piacán továbbra is csendes marad a kereskedés, a referenciaszintek alig mutattak változást az előző naphoz képest.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon jelentősen gyengült az euró a dollárral szemben. A nyitó 1,2525-ös szintről két ütemben egészen 1,239-ig csökkent a jegyzés, nagyrészt az EKB kamatvágásnak köszönhetően. Az amerikai tőzsdék a kezdeti emelkedés ellenére végül csökkentek (Dow -0,4 százalék, Nasdaq 0 százalék, S&P500 -0,5 százalék). Ma délután fontos munkapiaci adatok látnak napvilágot az USA-ban, amire kiemelten figyelhetnek a befektetők. Ázsiában csökkenéseket láthatunk (Nikkei -1 százalék, Hang Seng -0,6 százalék, Shanghai -0,7 százalék). A kínai jegybank váratlanul 0,25 százalékponttal vágta le a jegybanki betéti kamatot és 0,31 százalékponttal csökkentett hiteloldalon is.

Az árupiacon emelkedett napközben a kőolaj árfolyama, de 89 dollárnál irányt váltott, és a kereskedés végéig esni kezdett. A tegnapi mínusz után reggel újra csökkent az olaj ára. Az arany eséssel fejezte be a tegnapi kereskedést, 1.614 dollárról 1.604 dollárig esett a kurzus. A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az EKB tegnap a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 0,75 százalékra (történelmi mélypontra) csökkentette az irányadó kamatot, a jegybanki betéti rátát pedig 0,25 százalékról 0 százalékra csökkentette, tehát a 75 bázispont széles kamatfolyosó nem változott. Likviditásbővítő intézkedések bejelentésére nem került sor. Az angol jegybank viszont nem változtatott az irányadó rátán (0,5 százalék), miközben 50 milliárd fontot különített el likviditásfokozó célokra.

Az NGM tegnapi közleménye szerint az idei év első felében az államháztartás hiánya (helyi önkormányzatok nélkül) mintegy 518 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 89 százaléka. A júniusi hiány 173,6 milliárd forintot tett ki. A pénzforgalmi szemléletű adatok összességében nem jelentenek meglepetést. A kilátások azonban mind erre az évre, mind a jövő évre egyre bizonytalanabbnak tűnnek, a kormányzati növekedés-élénkítés tervek bizonytalan finanszírozási hátterének köszönhetően. Ennek ellenére ma a közrádióban Orbán Viktor arról beszélt, hogy a terveket végre fogják hajtani, mert a források megvannak rá.

A KSH közleménye szerint az ipari termelés májusban havi szinten 3,2 százalékkal nőtt szezonálisan és munkanaptényezővel is igazított adatok szerint. Az igazítatlan éves index 0,4 százalékkal csökkent, azonban a munkanaphatástól megtisztított éves index már 1,9 százalékos emelkedést mutatott, meghaladva még a mi optimistának számító 0,8 százalékos előrejelzésünket is. A piaci konszenzus ugyanis további mintegy 0,5 százalékos éves visszaesést vizionált. A vártnál jobb adatokban valószínűsíthetően a Mercedes termelésnek felfutása mutatkozott meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.