BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még drágák a lakáshitelek

Csökkent júniusban a háztartások hitelállománya. A jegybank friss összegzése szerint a forinthitelek 2,5 milliárddal növekedtek, ugyanakkor a devizahitelek – elsősorban a felgyorsult lakáshitel-törlesztésnek köszönhetően – ennél jóval nagyobb mértékben, 27,2 milliárddal csökkentek. A lakossági betétek összességében több mint 60 milliárd forinttal gyarapodtak.

Csaknem 25 milliárd forinttal mérséklődött júniusban a tranzakciókból eredően a háztartások hitelállománya – olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, a hitelintézetek összevont mérlegének alakulását bemutató adataiból. A lakosság forintban nettó hitelfelvevő volt: 2,5 milliárd forinttal növekedett e kör forinthiteleinek állománya. Ugyanakkor devizában nettó törlesztők voltak a háztartások, hiszen – nem utolsósorban a központi intézkedések nyomán felgyorsult visszafizetéseknek köszönhetően – 27,2 milliárddal csökkent a devizában felvett kölcsönök mennyisége.

A jegybank a betétállomány oldaláról egyértelmű – 60,6 milliárd forintos – növekedést regisztrált az év hatodik hónapjában, ezen belül a forintbetétek közel ötvenmilliárddal híztak, miközben 14,8 milliárd forintnyi nettó forrás érkezett a devizabetétekbe.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya – csak a tranzakciókat figyelembe véve – 19,6 milliárd forinttal, a devizahiteleké 65,2 milliárd forinttal csökkent. Az általuk kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya – a tranzakciókból eredően – 0,6 milliárd forinttal csökkent. Összességében 85,4 milliárd forintos mérséklődést jeleznek az adatok.

E vállalati kör betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 33,1 milliárd forinttal csökkent; a forintbetétek esetében 100,4 milliárdos nettó betétkivonás, míg a devizabetéteknél 67,3 milliárd forintnyi nettó betételhelyezés történt.
Ugyancsak most tette közzé a nemzeti bank a háztartási és nem pénzügyi vállalati kamatlábakról szóló elemzését, mely szerint júniusban – a szezonálisan nem igazított adatok alapján – a háztartások által forintban felvett új lakáscélú hitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatója egyaránt csökkent az előző hónapihoz képest. A tavaly júniusi értékhez viszonyítva azonban növekedés tapasztalható. A forintban felvett személyi hitelek átlagos hitelköltség-mutatója az előző havival szinte azonos szinten maradt. Azonban éves alapon ezen a téren csökkenést figyelhetünk meg.

A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlába nem változott az előző hónaphoz képest, ugyanakkor tavaly júniushoz viszonyítva növekedést mutatnak a számok. Az euróbetétek átlagos kamatlába kismértékben csökkent havi alapon, éves összehasonlításban viszont emelkedett.
A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlábai az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetében enyhén csökkentek, míg az e fölötti értékű forinthitelek esetén enyhe növekedés tapasztalható. Az 1 millió eurónál kisebb értékű euróhitelek esetében az átlagos kamatláb kissé csökkent, a nagyobb értékű szerződéseknél azonban az előző hónaphoz képest emelkedés látható.

A nem pénzügyi vállalatok egymillió euró érték alatti forinthiteleinek új szerződéses értékei növekedtek, az euróhitelek esetében azonban csökkenés tapasztalható. A nagyobb értékű forint- és euróhitelek új szerződéses értékei jelentősebben növekedtek az előző hónaphoz képest. Ugyanennek a vállalati körnek forint- és euróbetétei esetén az átlagos kamatlábak szinte nem változtak az előző hónaphoz képest, miközben csökkenés figyelhető meg az általuk elhelyezett új forint- és euróbetétek szerződéses értékeinél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.