BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállíthatatlan a forint szárnyalása?

Folytatta menetelését a hazai deviza: az eurót 277,5 forint alatt is jegyezték kedden délután. A forint napról napra javít pozícióján az euróval szemben, és tavaly szeptember eleje óta nem látott szintre erősödött vissza.

Az euró/forint kurzus a múlt hét elején még 290 forint körül is járt, majd a nemzetközi hangulat javulása és az IMF-tárgyalásokról érkező kedvező hírek hatására erősödni kezdett. Az euró ára kedden már nem szökött 280 fölé, a közös európai devizát 278-as szint közelében jegyzik délután.

A piac már beárazta az Európai Központi Bank (EKB) vezérének múlt heti pozitív nyilatkozatát, amely szerint a központi banknak elegendő eszköze van az euró megmentésére (most a cselekvésen a sor). Mario Draghi szavaiból arra lehet következtetni, hogy az EKB kész megvásárolni a nehéz helyzetben lévő euróövezeti országok államkötvényeit.

Az IMF-tárgyalások első fordulójának nyilatkozatai után a piaci szereplők abban is bíznak, hogy a magyar kormány hajlandó kompromisszumokra, hiszen a tisztségviselők álláspontja puhulni látszik például a tranzakció illeték jegybankra történő kiterjesztése kapcsán. Ugyanakkor egyes elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a forint túlzott felértékelődése akadályozhatja a megegyezést, mert azt a látszatot kelti, hogy a hitelkeret nélkül is megfelelően alakulnak a gazdasági és piaci folyamatok. A forint nagymértékű ingadozását tehát a következő időszakban sem lehet kizárni.

Több elemző már a forint gyengülésére spekulál, mert a hazai fizetőeszköz túlzott felértékelődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. A következő napokban döntően a külpiaci folyamatok határozhatják meg a forint árfolyamának alakulását (noha a forint szárnyalása felerősítheti a kamatcsökkentési várakozásokat).

A piaci szereplők figyelmének középpontjában az euróövezeti – fiskális és monetáris politikai – döntéshozók nyilatkozatai állhatnak, akik a központi bank kötvényvásárlási programjáról is kifejthetik álláspontjukat.

Szerdán az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve kamatdöntésére figyelhet a piac, majd csütörtökön az EKB Kormányzótanácsának ülése lehet piacbefolyásoló. A múlt hónapban az EKB 25 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentette az irányadó kamatszintet. Most nem csak az lesz érdekes, hogy a központi bank tovább vágja-e a kamatot, hanem az is, hogy Mario Draghi mit fog mondani a gyenge euróövezeti államok megmentéséről. Egyes elemzők arra számítanak, hogy újraindul a kötvényvásárlási program, míg mások nem várnak ilyen gyors áttörést a Kormányzótanácsban. A „héják” a jegybank hitelességét féltik, és arra hivatkoznak, hogy az EKB-nak tilos finanszírozni egyes országok adósságát.

Mario Draghi tehát könnyen csalódást is okozhat a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón, de a spanyolok és az olaszok helyzetét látva – ami az egész övezet létét veszélyeztetheti, hiszen a spanyol kötvényhozamok jó ideje a kritikus 7 százalékos szint közelében billegnek – meglehet, hogy már most egyetértés születik, és közbelép a jegybank. Ha beindul a kötvényvásárlás, akkor az további rallyt okozhat a piacokon, amiből a forint is profitálhat. Ellenkező esetben a kiábrándulás miatt a hazai devizát is elérheti az eladói nyomás.

Világgazdaság Online Euró/forint árfolyam alakulása -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.