BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállt a forint gyengülése

A forint gyengülési folyamata ma reggelre megtorpant, piacnyitáskor 288 alattról indult a kereskedés, annak ellenére, hogy a Moody’s hitelminősítő intézet rontotta a többek között a válságban jól teljesítő Németország besorolásának a kilátását – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (286,50 – 289,50): Múlt péntek óta a gyengülésé volt a főszerep, hétfőn gyakorlatilag folyamatosan vesztett értékéből a forint az euróval és mindinkább a dollárral szemben. A tegnap már említett szicíliai, és valenciai finanszírozási aggályok mellé csatlakozott ismételten Görögország. Az úgynevezett EU/EKB/IMF trojka vizsgálóbizottsága ismét felméri a görög adóssághelyzetet, és felerősödtek azok a félelmek, hogy a görögök nem teljesítik az időarányosan kitűzött célokat, és akár az is lehet, hogy ezáltal nem folyósíthatják a következő részletet, így ismét növekszik a konkrét csőd esélye.

A csütörtöki görög CDS-felár még „csupán”16600, a hétfői záróérték viszont már 17315 bázisponton járt. Igaz ez a szint messze van a közel 26 ezres rekordtól, de az erősödő kockázatkerülés jól érzékelhető. A gyengülési folyamat ma reggelre megtorpant, piacnyitáskor 288 alattról indult a kereskedés, annak ellenére, hogy a Moody’s hitelminősítő intézet rontotta a többek között a válságban jól teljesítő Németország besorolásának a kilátását. A kilátásrontást a kínai PMI statisztika ellensúlyozhatta, ezért stabilizálódhatott 288 körül a reggeli EUR/HUF árfolyam.

A mai kamatdöntésen talán minimális többséggel, de maradhat az alapkamat, bár az elemzők igen megosztottak ebben a kérdésben és többségük inkább kamatvágásra számít, ám mi a magunk részéről a kisebbséget erősítjük, mivel az IMF-tárgyalások nem garantálják a megállapodást. Ha viszont lesz őszre aláírt szerződésünk, és emellett nem romlik jelentősen a nemzetközi helyzet, akkor 50-100 bázispontos kamatcsökkentés is bekövetkezhet még ebben az évben.

EUR/USD (1,2050 – 1,2175): 1,21 fölött meg tudott kapaszkodni az EUR/USD árfolyama, nem sikerült tehát (egyelőre) a további EUR/USD lejtmenet, de ettől függetlenül egyre esélyesebbnek látszik, hogy az 1,20-as mérföldkő is elesik, tehát az euró további veszteséget szenvedhet el a dollárral szemben. A dollár erősödését leginkább a Fed beavatkozása állíthatná meg, csakhogy a legutóbbi Bernanke nyilatkozatok alapján ebben egyelőre nem bízhatunk. Az európai termelői árindexek értékei összességében véve nem lettek túlságosan rosszak, így ez is stabilizálni tudta Az EUR/USD árfolyamát, épphogy 1,21 felett. A dollár / forint árfolyama ma reggel 238 alatt kezdett valamivel, és ha a spanyol, és olasz hozamok a romló hírek hatására további emelkedést produkálnak, akkor ismét megbarátkozhatunk a május végi – június eleji 240-245 közötti szintekkel.

CHF/HUF (239,00 – 241,00): A péntek délutáni és a hétfői forintgyengülés továbbra is meglátszik a CHF/HUF árfolyamában, a piacnyitás után ma is 240-ig emelkedett az árfolyam.

Commerzbank-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.