BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem bírta a forint a magaslati levegőt – az IMF-sztori félelmet okozhat

A forint nem tudott megmaradni két hónapos csúcsán, amelyre reggel erősödött a hazai deviza. A piaci szereplők az elmúlt hetekben bizakodóak voltak az európai adósságválságra adott válaszlépések miatt (EU-csúcs eredményei), valamint azért, mert az IMF is jelezte, hogy elindulhatnak a tárgyalások a magyar kormánnyal. A forintot negatívan érintheti, hogy a tranzakciós adó új változata ismét megakaszthatja az IMF-tárgyalásokat.

A forint hét hónapos csúcsra jutott az euróval szemben kedden délelőtt, és 284 forinton is jegyezték a közös európai devizát. A kockázatos eszközöket támogatta a kedvező globális hangulat, ugyanakkor némi óvatosságra ad okot a forint piacán, hogy a magyar kormány változtat a tranzakciós adón, és az MNB tranzakcióira is kiterjeszti azt.

Az eurót délután 286 forinton jegyzik, miközben a régiós devizák nem veszítettek értékükből a közös európai fizetőeszközzel szemben.

Az IMF-szerződés ügyére „árnyékot vethet a kormány újabb ötlete”, miszerint a jegybank O/N betéteire is kivetné a tranzakciós adót – írja Kerékgyártó Imre. A Commerzbank közgazdásza szerint a tárgyalópartnereink ezt ugyanis értelmezhetik a jegybank függetlenségén esett csorbának, és ez pont ellentétes a nehezen kialakult, új, elfogadás előtt álló jegybanktörvény céljával és szellemiségével.

Emlékezetes, a Magyar Nemzeti Bank függetlenségében ügye fél évig akadályozta az EU/IMF-tárgyalások megkezdését, mert a nemzetközi hitelezők szerint az korlátozta a jegybank függetlenségét.

Jó hangulatban a befektetők

A feltörekvő piaci részvények több mint 1 százalékot erősödtek, és hat hetes csúcsra kapaszkodtak – írja a Reuters. A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe több mint 1 százalékot emelkedést mutat délután. A BUX-ot a Mol húzza felfelé, az olajtársaság papírjainak árfolyama több mint 3 százalékos emelkedést mutat.

A piaci optimizmusát fokozza, hogy elemzők szerint az Európai Központi Bank csütörtökön történelmi mélypontra vághatja az irányadó, 1 százalékos kamatszintet. A közgazdászok ettől a lépéstől a növekedési kilátások javulását várják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.