BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem segítheti a Mol árfolyamát az INA jelentése

Tegnap Timothy Geithner és Mario Draghi találkozott, s a várakozásokkal összhangban egyetértés volt közöttük arról, hogy lépni kell – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

Mario Draghi, az EKB elnökének terve egyszerű. Szerinte az EFSF-nek, később pedig az azt felváltó ESM-nek direktben, aukciókon kellene perifériás – elsősorban spanyol és olasz – államkötvényeket vásárolni. Az EKB pedig a másodlagos piacon operálna vételekkel, akár csak a Fed csinálja az USA-ban. Így a központi bank nem sértené meg az államháztartás direkt finanszírozás tilalmának szabályát.

Továbbra is jegybankokon van a világ szeme. Hiszen a Fed holnap, az EKB pedig holnapután mondhat valamit a pénznyomtatásos élénkítésről/védelemről. Különben Európában még az újabb 3 éves banki hitelezés újbóli beindításáról is szó lehet. Mindenestre a részvénypiacok optimizmussal várják a híreket. Például a BUX a 200 napos mozgóátlagon billeg. Ha erről a szintről elrugaszkodna, az nagy fegyvertény lenne a folytatást tekintve.

USA, Európa:

- Két nap rally után megpihentek az amerikai indexek, nagyjából a rövidtávú sávtetők környékén. (Dow -0 százalék; S&P500 -0,1 százalék; Nasdaq -0,4 százalék).

- Tegnap nem jelent meg jelentősebb makrogazdasági adat az USA-ban, s a vállalati eredmények sem borzolták a kedélyeket, hiszen kevésbé figyelt vállalatok közölték eredményüket. Különben azok viszonylag jók lettek. Legalábbis a várakozásokhoz képest. Így jó alkalom kínálkozott arra, hogy megpihenjenek a piacok az elmúlt napok erőteljes emelkedéseit követően.

- Ma a német, olasz és magyar munkanélküliségi adatokat figyelhetjük árgus szemmel és izgulhatunk miattuk. A német szinten maradhat, míg az olasz enyhén növekedhet. A spanyolok már korábban közzétették ezt az adatot.

- Az UBS-nek tragikus lett a ma publikált eredménye, amely 58 százalékkal csökkent 425 millió svájci frankra az egy évvel ezelőtti 1,02 Mrd frankról. A Facebook IPO-ján 349 milliót bukott a cég, amely részben magyarázza a rossz teljesítményt. Ugyanakkor az egyéb okok ismertek. Jelenleg a befektetési szolgáltatás nem a legprofitábilisabb tevékenység szerte a világban. Az UBS pedig inkább befektetési bank, mint bármi más. Különben az elemzők 1,09 Mrd frankos eredményt vártak. Hát attól nagyon elmaradt ez az eredmény.

- Ma izgalmas makrogazdasági adatokat láthatunk az USA-ból is. Ilyen a Chicago-i beszerzési menedzser index, de a házárakról is tájékozódhatunk majd. Ma jön a Valero és a Marathon Oil eredménye is több más cég eredményével együtt, de valószínűleg infarktust nem fogunk kapni.

Olaj, arany:

- Az arany a tegnapi nap folyamán 0,18 százalékot emelkedett, és ezzel 1.627 dolláron zárta a napot.

- Az olaj árfolyama 90,14 dollárról 89,78 dollárra változott, vagyis nagyjából 0,4 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Devizák:

- Az EUR/USD árfolyama a tegnapi kereskedés során 1,222-ról 1,226-ra változott, vagyis kismértékben tovább tudott erősödni az euró a dollárral szemben.

- A tegnapi nap jelentősen emelkedni tudott a forint árfolyama és a nyitó 280,42-es árfolyam után 278,12-ig tudott erősödni a hazai fizetőeszköz. Fontosabb makroadat tegnap nem látott napvilágot, így az erősödés leginkább a kedvező hangulatnak volt köszönhető.

Távol-Kelet:

- Az emelkedés hátterében az áll, hogy több ázsiai vállalat is közzétette negyedéves gyorsjelentését, amelyek lényegesen jobbak lettek a tavalyi év azonos időszakához képest. A vártnál jobb eredményt tett közzé a Hitachi, ugyanis a vállalat a tavalyi évhez képest duplázni tudta profitját. A Canon pedig 6 százalékot emelkedett, miután részvény visszavásárlási programot jelentett be a vállalat.
- Emelkedéssel folytatták a hetet a távol-keleti tőzsdeindexek. A Nikkei 1,03 százalékot, a Hang Seng 1,28 százalékot, míg a Shanghai index 0,27 százalékot emelkedett.

Határidős piacok: Az európai és a tengerentúli határidős piacok is pluszban vannak a ma reggeli kereskedésben.

Vállalati hírek

- Mol: A Nabucco konzorcium összesen 18 millió eurót kíván gyűjteni tagvállalataitól, ami a hat vállalat 3-3 millió eurós befizetéséből valósulna meg. Árfolyamhatásra nem számítunk.

- Ma valószínűleg nem fogja segíteni a Mol árfolyamát az INA gyorsjelentése, amely 304 millió kunás veszteségről szól. Ez 11,2 milliárd forint veszteség, amelynek a fele a MOL-t illeti. Ez részvényenként 50 forint mínusz a negyedéves EPS-ben. Persze ebben sok egyszeri tétel is volt. Így az árfolyam hatásának - szerintünk – mintegy 100 Ft körülinek kéne lenni, s nem a piacnyitáskor látott 300 Ft-nak.

Különben a Hernádi Zsolt által említett 60 millió dolláros havi veszteséget - szerintünk – úgy kell érteni, hogy havonta mintegy 60 millió dollár árbevétel esik ki Szíriából a napi 20 000 hordó olaj-egyenértékes földgáz kitermelésén. Ezt eddig is tudtuk, mármint azt, hogy az INA-nak tavaly októberben megszűnt az árbevétele Szíriában. Valójában nem új hír, csak lehet, hogy sokan nem számolták ki.

- A PannErgy 2012. július 30-án 12.421 darab saját részvényt vásárolt 576 forintos átlagáron. A tranzakciókat követően a társaság 2.753.698 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 13,08 százaléka.

- Ma reggel jelentett a Bayer. Ugyan a második negyedéves eredmény csak 494 millió euró lett, a várt 862 millió euróval szemben, de ez egyszeri tételeknek köszönhető. A tisztított EPS 1,47 euró lett a várt 1,37 euróval szemben. A tisztított második negyedéves EBITDA a várt 2,08 Mrd euróval szemben 2,17 milliárd euró lett.

Az eddig várt 3 százalék helyett 3-5 százalékkal 39-40 Mrd euró környékére növekedhet az árbevétel. Így nem meglepő, hogy a részvények réssel nyitottak a frankfurti parketten és elhagyták a lokális csúcsot. Így már csak egy leheletnyire van az árfolyam a 2007-ben elért eddigi legmagasabb értékétől.

- Az Infineon árfolyama 5 százalék feletti emelkedéssel reagál a ma reggel közzétett gyorsjelentésre. A befektetők annak örültek meg, hogy a gépjármű szegmensben a cég továbbra is jól teljesít, s ráadásul a negyedik negyedéves várakozásokat (kicsit lefelé, szinten maradás) megerősítette a cég. Sokan féltek a profit figyelmeztetéstől, amely így elmaradt. Különben az árbevétel a maga 990 millió eurójával kissé meghaladta a várakozásokat, amelyek 962 milliós átlagot mutattak. A cég a nehéz körülmények között visszafogja beruházásait, amelynek szintén örül a piac. Különben a harmadik negyedéves operatív eredmény 126 millió euró lett a várt 114 millióval szemben.

- A Deutsche Bank EPS mutatója messze elmaradt a várakozásoktól és mindössze 0,729 euró lett a várt 1,072 euróval szemben, amivel 32 százalékkal maradt el a várakozásoktól. A Deutsche Bank kereskedési tevékenységéből származó nyereség 63 százalékkal csökkent. A GIIPs országokkal szembeni kitettségét kismértékben csökkentette 3,94 milliárd euróról 3,91 milliárdra. Közel fél milliárd dollárral csökkentette spanyol kitettségeit, azonban Olaszországban ezzel azonos mértékű növekedés volt megfigyelhető, vagyis összességében a kitettség csökkentése nem jelentős, azonban komoly átrendeződés zajlódott le. Adózás előtti eredménye 960 millió euró lett, míg Core Tier 1 mutatója 10,2 százalék. A bank 29 milliárddal tervezi csökkenteni kockázattal súlyozott eszközeinek értékét, annak érdekében, hogy a gyenge jövedelmezőség ellenére is elérje a 2013-ra vonatkozó tőkeelőírásokat.


- A Fiattal szemben folyamatosan csökkentették az elemzők az elvárásokat, de végül még ezeket is sikerült alulmúlnia a vállalatnak 0,084 eurós EPS-el a várt 0,102 euróval szemben. Azonban az értékesítés árbevétele 1 százalékkal tudott emelkedni.

- A Volkswagen jelezte, hogy megvenné a Fiat csoporthoz tartozó Alfa Romeot, annak olaszországi gyárával együtt. A leányvállalat esetleges értékesítése megoldaná a Fiat fölösleges kapacitásaiból adódó problémáknak egy részét és nem kényszerülne gyárbezárásra.

- A Chrysler (Fiat leányvállalata) tegnap este publikálta negyedéves gyorsjelentését. Az értékesítések árbevétele a tavalyi év azonos időszakához képest 22 százalékot növekedett és az adózott eredmény a tavalyi -370 millió dollár helyett már 436 millió dolláros profit lett.

- A Banco Bilbao magasan a várakozásokat meghaladó eredményről számolt be, ami azonban csak azután válik láthatóvá, ha elvégeztük a korrigálást a rendkívüli tételekkel. A publikált EPS mutató értéke 0,1 euró lett szemben a 0,16 eurós várakozásokkal. A korrigált eredmény azonban már lényegesen meghaladta a várakozásokat és 0,23 euró lett a várt 0,16 euró helyett.

- A Total részvények ajánlását csökkentésről semlegesre módosította a Nomura.

- A Santandert eladás helyett immáron már vételre javasolja a Bergenberg bankcsoport.

- Az ArcelorMittal Kazah leányvállalatának második negyedéves teljesítménye elmaradt a tervezettől, miután egy májusi baleset után a termelőkapacitásának egy része kiesett. A visszaesés az előző év azonos időszakához képest 21 százalékvolt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.