BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra átírta a költségvetés tervezetét a kormány

A júniusi fogyasztói árindex az általunk várt 5,6 százaléknak megfelelő lett; a kamatpolitikát elsősorban a kockázati megítélés, az IMF tárgyalások mozgathatják – írják az Erste Bank elemzői. Azt is hangsúlyozzák, hogy újra átírta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét

Nagyjából stabilan, 288 forint környékén fejezte be a tegnapi napot az euró árfolyama, és ma délelőtt is itt hullámzik a kurzus. A kereskedés nem volt túl hektikus a forint piacán. A főbb szintek 285 és 290 forint környékén látszódnak.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Nem volt jelentős változás tegnap a forint árfolyamában, és bár nap végére kisebb gyengülést lehetett látni a napközbeni szintekhez képest, így is 288 forint körül zárt az EUR/HUF kurzus. Kicsit azonban kilógott a sorból a hazai fizetőeszköz a régiót tekintve, ugyanis még az elmúlt időszakban komoly gyengülést felmutató román lejnek is sikerült erősödnie a közös európai fizetőeszközzel szemben (csakúgy, mint a cseh koronának és a lengyel zlotynak) míg a forintnak ez nem sikerült.

Azonban továbbra is többé-kevésbé igaz, hogy a magyar kormány legutóbbi tervei, amik a hiány növekedése felé mutatnak, és jó eséllyel nem fogják elnyerni a nemzetközi szervezetek tetszését, nem igazán okoznak jelentősebb forintgyengülést. Mindenesetre az említett intézkedésekből továbbra is adódhat kockázat a forint árfolyamára nézve.

Az ÁKK tegnap kisebb hozamcsökkenést regisztrált az éven túli állampapíroknál. A hozamok ebben a körben 1-5 bázisponttal csökkentek az adósságkezelő adatai szerint.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacokon az újabb európai aggodalmak miatt az euró gyengült tegnap a dollár ellenében. 1,231-ről 1,225-re változott az EUR/USD árfolyam jegyzése. A részvénypiacokon a tengerentúlon a negatív tartományban zártak az indexek (Dow -0,7 százalék, Nasdaq -1 százalék, S&P500 -0,8 százalék). Fontos makroadat nem látott tegnap napvilágot, főként a gyorsjelentésekkel kapcsolatos várakozások mozgatják a piacokat: az Alcoa a vártnál jobb számai ellenére 4 százalék felett gyengült, míg az AMD a profit warningja után esett jókorát (-11,3 százalék). A távol-keleti piacokon az egy hete tartó lefelé mutató trend továbbra is kitart és ismételten negatív tartományban tartózkodnak az indexek (Nikkei: -0,6 százalék, Hang Seng: -0,3 százalék, Shanghai: -0,1 százalék). Az árupiacokon az arany tegnap érdemi esést mutatott, reggel azonban már áremelkedés látszik. Ezzel együtt tegnap az olaj árfolyama is csökkenést mutatott. A határidős tengerentúli indexek reggel vegyes képet mutattak.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A júniusi infláció 5,6 százalékos éves értéke összességében nem jelent meglepetést, mi ugyanekkora értékre számítottunk. A részleteket tekintve azonban látunk meglepetéseket: míg az élelmiszereknél a várt enyhe növekedés helyett csökkenés következett be, addig az alkohol és dohánytermékeknél, valamint a szolgáltatásoknál a vártnál nagyobb volt a drágulás. Emellett az egyéb cikkeknél (amelyek ára az üzemanyagok áresése miatt csökkent) is valamivel jelentősebb áresésre számítottunk. A maginfláció 4,8 százalékról enyhén, 4,9 százalékra nőtt. Az éves áremelkedés üteme a következő hónapokban egy picit tovább gyorsulhat 6 százalék környékére, amiben a telefonadó bevezetése, és az alacsony bázis is szerepet játszik. Év végére viszont az index 5,2 százalékra eshet. Jövőre a kormány most bejelentett jövedéki adóemelési tervei néhány tized százalékponttal megemelhetik az átlagos inflációt, így közel kerülhetünk a kabinet által várt 4,2 százalékos átlagos pénzromlási ütemhez. Az adattól nem várjuk a kamatpolitika jelentősebb változását: jöhetnének akár idén is kamatcsökkentések, de ahhoz meg kellene állapodni az IMF-fel.

Újra átírta a költségvetés tervezetét a kormány. A munkahelyvédelmi akcióterv fedezete továbbra sem látszik megalapozottnak, a kabinet ugyanis nagyon sokat vár a gazdaság fehéredéséből, a csökkenő kamatkiadásokból és az intézkedések miatt javuló gazdasági növekedésből. A 2,2 százalékos hiánycél jövőre így eléggé távolinak tűnik. Az viszont jó hír, hogy a tranzakciós illetékből várható bevételt csökkentette a kormány, ami reálisabbnak tűnik a korábbi várakozásoknál. Továbbra is gond azonban, hogy az illetéket MNB-nek és a Kincstárnak is fizetnie kéne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.