BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint kitört a sávból – További gyengülés várható

Tegnap az MNB némileg meglepő kamatcsökkentését követően azonnal és érdemben gyengült a forint, az EUR/HUF kurzus pillanatok alatt a 279 alatti szintekről 281-282 közé ugrott, írják az Erste Bank elemzői.

Ezzel az árfolyam kikerült a hetek óta látható, durván a 275-280 forintos szintekkel jellemezhető sávból. Érdemes most megnézni a néhány hónapja tartó tendenciákat. Az EUR/HUF devizapár május vége óta trendszerűen egyre lejjebb került eddig, azonban a tegnapi „akcióval”, szigorúan véve, a trendvonalat áttörte az árfolyam. Azt azonban látni kell, hogy 282 és 284 forint körül is vannak szintek, amik megállíthatják a forint további gyengülését. Sőt, ha még ezen szintek fölé is kerül a kurzus, akkor is elképzelhető, hogy 284-290 között kezd el hullámozni a kurzus. Komoly baj akkor lehetne, ha 290 forint fölé kerülne rövid időn belül az árfolyam. Itt egyelőre még nem tartunk.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Tegnap délelőtt kivárás látszott a piacon a délutáni kamatdöntés előtt, majd a váratlan 25 bázispontos jegybanki alapkamat vágás után gyengülésbe kezdett a forint. A nyitó 278,43-ról 281,39-re változott zárásra az árfolyam. Ma reggel először stabilizálódni látszódott a kurzus, azonban később (a valamelyest romló nemzetközi hangulat miatt) kezdte megközelíteni a 283-as szintet. Továbbra is valószínűnek tartjuk, hogy a jövő évi költségvetési kockázatok, a kormányzat és az IMF között várható nézetkülönbségek az újrainduló tárgyalásokon, illetve az európai adósságválság megoldatlansága miatt inkább gyengülni fog a forint a szeptemberi hónapban.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 6,85 százalék lett. 100 Mrd forint feletti benyújtott ajánlatból az ÁKK az eredetileg tervezettnek megfelelően 45 Mrd forintnyit fogadott el. Az állampapírok másodlagos piacán kisebb mértékű hozamemelkedés látszott a görbe teljes szakaszán. Kivárás jöhet ma a holnapi 12 hónapos DKJ aukció előtt.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon a dollár árfolyama 1,249-ről 1,2565-ig gyengült, miután a vártnál rosszabb fogyasztói bizalomról számoltak be. A dollár gyengülését a vártnál jobb Richmondi FED index sem állította meg, ráadásul az sem erősíti a dollárt, hogy ismételten beindultak a spekulációk a QE3-ról a hétvégi Jackson Hole-i konferencia kapcsán. Oldalazás volt tegnap a tengerentúli tőzsdéken, a makroadatok sem hoztak lendületet a piacra, továbbra is kivárás látható Bernanke pénteki beszéde előtt. Friss hír, hogy az EKB vezetői nem vesznek részt a pénteki konferencián. Hangulat alapú kereskedés volt tapasztalható a Távol-Keleten, a Nikkei 0,4 százalékkal emelkedett, a Hang Seng index érdemi elmozdulás nélkül a nulla körül billegett, végül -0,02 százalékos elmozdulással zárt. A Shanghai index 0,65 százalékkal csökkent.

Az árupiacon az olaj árfolyama 95,6-ról 96,3-ra emelkedett. Továbbra is a 200 napos áttörésére várunk, amely megerősítené a jelenlegi emelkedő trendet. Ma publikálják a tengerentúlon az olaj és benzinkészleteket. Előbbi esetében 1,75 millió hordó csökkenésre, az utóbbinál pedig 1,45 millió hordós zsugorodásra számít a piac. Negyedik napja oldalaz az arany, ami várható volt a múlt heti kitörést követően. 1.680 dollár alatt stagnál a kurzus, a lecsökkent volatilitást hamarosan kitörés követheti. A határidős indexek többsége a pozitív tartományban van ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Tegnap a Magyar Nemzeti Bank meglepetésre 6,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, a korábbi 7 százalékról. Bár a lépés a piaci árazások alapján nem volt teljesen váratlan, mégis kisebb meglepetésként hatott. A forint is érdemben gyengült a hírre, az euró a 279 forint alatti szintekről gyorsan 281-283 forint közé drágult. A döntés furcsaságát jól mutatja a jegybanki közlemény, valamint a jegybankelnök nyilatkozata is, amelyek szerint egyrészt az inflációs cél elérésének ideje kitolódott, másrészt a közelmúltbeli piaci hangulatjavulást elsősorban külső tényezők okozták, aminek a tartóssága kérdéses. Azaz, ha nem tudnánk az ülés eredményét, azt gondolhatnánk az indokokat hallva, hogy a fentiek miatt most még nem vágott a jegybank. A külső piaci hangulat esetleges jelentős romlása később még visszaüthet a döntés után, azonban lehet, hogy a külső tagok csak tesztelni szerették volna a piacot. A helyzet a tanács mély megosztottságára utal, ami megnehezíti a kamatpálya előrejelzését. Év végéig 6,25 százalékra csökkenhet az alapkamat szerintünk, ami megegyezik az ülést megelőzően általunk várt szinttel.

Az USA-ban a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe 60,6 pontra esett augusztusban a júliusi 65,9 pontról a várt 66 pont helyett. A Richmond- i Fed index -9 pont lett a várt -10 pont helyett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.